Parem grippi karta, kui kahetseda

Haigestumine ülemiste hingamisteede nakkustesse aina kasvab. Möödunud nädalal oli terviseameti Lääne talituse Saaremaa esinduse spetsialisti Urve Raagi andmetel meie maakonnas haigestunuid 73, neist lapsi 24.

“Õnneks ei ole veel levima hakanud gripp, sest mitte ühtegi gripijuhtumit meie maakonnas seni registreeritud ei ole,” märkis Raag. Kuna aga grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise osakaal on hakanud kiiresti tõusma kogu Eestis ja juba on registreeritud ka 20 H1N1 (seagripi) viirust, siis soovitab Raag lasta ennast gripi vastu vaktsineerida.

Tänavune uus gripivaktsiin on Raagi sõnul “kõik ühes”, mis tähendab, et üheainsa süstiga saab inimene kindla kaitse nii tavalise gripi kui ka pandeemilise (H1N1) gripi vastu. Gripivaktsiin on saadaval retseptiravimina apteekides, maksab 6 euro ringis. Vaktsiinisüsti saab lasta teha oma perearsti juures.

Terviseameti kodulehekülg annab teada, et gripivaktsiin hakkab mõjuma 10–14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta; gripi vastu võivad end vaktsineerida vastunäidustuste puudumisel kõik soovijad alates 6. elukuust. Esimeste gripitunnuste ilmnemisel on aga põhiline nõue – jää koju ja teavita oma haigestumisest perearsti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)