Türklased hakkavad kokku ostma noori pulle (2)

Möödunud aasta sügisel Eestis hulganisti lihaveiseid kokku ostnud türklased soovivad sel aastal Eestist kokku osta noori pulle.

“Kõik tootjad, kel on huvi pulle müüa, võtke minuga ühendust,” ütles Eesti tõuloomakasvatajate ühistu Saare- ja Hiiumaa konsulent Aive Sonets. Tema sõnul ostavad türklased seekord kokku 11–12 kuu vanuseid nuumpulle kaaluga 150–300 kilo. Müügiks sobivad nii lihaveiste kui piimaveiste pullid.

Eluskaalu kilo eest pakuvad türklased piimaveiste puhul 2,3 eurot ja lihaveiste puhul 2,6 eurot. Noorte pullide hind on võrreldes suurte pullidega (2 eurot) kõrgem, sest neid ei taha talunikud eriti müüa, kuid eks see sunnib ka Eesti kombinaate natuke oma kokkuostuhindu üle vaatama, märkis Aive Sonets.

Sonets rääkis, et talvistele teeoludele viidates keeldus loomade transpordiga tegelev Leedu firma pullidele Saaremaale järele tulema, seega tuleb talunikel loomad ise Luigele viia. Millal loomade äravedu pihta hakkab, ei osanud Sonets öelda. “Võib olla ka nii, et täna tulevad vaatama ja homme lähevad teele, aga see võib ka kuude kaupa venida,” lausus ta.

Möödunud sügisel ostsid türklased Saaremaa üheksalt tootjalt kokku 96 pulli (400–600 kg). Viimane partii viidi Luigele detsembris, loomad olid Luigel 18.–30. detsembrini ning saadeti siis Türki. “Tegelikult oli pakkumist rohkem, aga kaks tootjat ütlesid ära, kuna loomade äravedu viibis ja asi tundus kohati ebakindel,” rääkis Sonets. Hiiumaalt saadeti möödunud sügisel Türki 33 pulli ja praegu ootab vanast järjest Hiiumaalt Türki minekut veel 32 looma.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)