Võlgu on palju, võlast lahti saamine keeruline (6)

Võlgu on palju, võlast lahti saamine keeruline

ÜHEKSA MILJONIT: OÜ-le Amatiko Eesti OÜ (pankrotis) kuuluv Abruka matkamaja koos 2,2 hektarise kinnistuga on kohtutäituri käes müügil 575 204 eurose alghinnaga.
Foto: Erakogu

“Võlanõudeid on inimestel palju ja oleme üritanud võlgade katteks ka kinnistuid müüa, teinud korduvaid enampakkumisi, aga terve möödunud aasta jooksul pole mul õnnestunud maha müüa mitte ühtegi objekti. Ostjaid pole,” ütles Kuressaare tuntuim kohtutäitur Svetlana Põld.

Nii pole tema käe läbi möödunud aastal mitte ükski pere oma kodust ilma jäänud: “See, et me inimese kodu kallale läheme, on nüüd küll viimane asi. Me vaatame, kui mingi raha ikka liigub, siis püüame teistmoodi.” Nii on Põllu sõnul olnud juhuseid, kus võlgnik on ise oma varale ostja leidnud ja sellisel juhul teostab tehingu notar. Hetkel on Põllu kontori kaudu müügis kümmekond objekti, enamikule neist on enampakkumine määratud jaanuarikuu lõppu.

“Hea oleks, kui siis midagi ära läheks. Võlanõudja saaks kätte oma raha ja võlgnik võlast lahti,” sõnas Põld. Oma kinnitusel paneb ta kogu lootuse kevadele, mil kinnisvaraturg taas ehk pisut elavnema hakkab. Kohtutäitur Enno Kermiku sõnul on temal mõned kinnistud siiski maha müüdud ja möödunud aastal tegi ta ka ühe sundenampakkumise. Saarte Hääle andmeil õnnestus Pärnu kohtutäituril Rannar Liitmaal hiljaaegu müüa Kuressaares Uuel tänaval asuv korter. Kunagi 850 000 krooni eest ostetud korter leidis enampakkumisel uue omaniku poole väiksema summa eest.

Portaali Varad.ee andmetel on praegu Saare maakonnas kohtutäiturite ja pankrotihaldurite vahendusel müügis kinnistud Mändjalas, Kihelkonna vallas Kehila külas, Pöide vallas ja Abruka saarel, korterid Kuressaare linnas Pärna tn 14, Tolli tänav 23 ja Kaarma vallas Kudjapel Mereranna tee 2. Laimjala vallas on saadaval Hansu maja, Leisi vallas Pikamäe kinnistu ja terve Saare Mööbel OÜ tervikvarana, Pöide vallas Kõrkveres osaühingule Cogito kuulunud külmhoone.

Ent kohtutäiturite tähelepanekul on inimeste juures märgata siiski teatavat kainenemist. “Mõistus on hakanud pähe tulema – inimesed ei võta enam nii kergekäeliselt laenu ega anna oma vara tuttavale või sugulasele laenu tagatiseks,” nentis Svetlana Põld.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 149 korda, sh täna 1)