Tagaotsitavad tantsusammud (2)

Tagaotsitavad tantsusammud

KAHEKORRUSELINE TEATRISAAL: Saarlased vaatavad Emajõe lodjal talveetendust.
Foto: Helle Timm

Nagu saare pärimushuviline on ilmselt juba märganud, liigub Tartu ja Saaremaa vahet buss, mis viib meie tublimad pärimushuvilised Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti kirjandusmuuseumi arhiividesse.

Sel korral toetas sõitu lisaks Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupile ka Saaremaa rahvakultuuri selts. Sõidust sai osa 15 inimest ja lisaks muuseumis materjalide kogumisele saadi osa ka Tartu Raekoja platsis asunud muinasjutulise Lodja talveetendusest ning ühiselt külastati ka Tartu mänguasjamuuseumi.

Reisi eesmärgid on inimestel alati olnud veidi erinevad. Sel, kolmandal korral said oma varudele lisa Leisi VäRKsSepad, kes hakkavad kogutud tantsu- ja laululugusid kohe ka praktikas kasutama. Kohalugude huviline Laine Tarvis veendus jätkuvalt, et Sõrve kandis elanud inimesed on niivõrd liigutavalt kirja pannud lugusid, mis väärivad enamat kui riiulil tolmumist, need tuleb rahva ette tuua. Loomulikult said oma igapäevase töö tarbeks materjali ka sellised saarte folkloori gurud nagu õpetaja Helje Raaper, tantsuõpetaja Virge Varilepp, kunstnik-luuletaja Neeme Mets ja rahvarõivameister Marika Samlik.

Reisil sai ka antud avalöök kahele uuele projektile. Merit Karise ja MTÜ Saaremaailma äsjavalminud veebilaulik lastele (http://saaremaa.folklore.ee/wordpress) tõotab saada endale lisa kohalugude ja muistendite näol. Samas on Saaremaa rahvakultuuri seltsil endal käivitunud eeltöö Saaremaa rahvatantsukogumiku väljaandmiseks. Siinkohal palume kõigi inimeste abi, kel on materjale meie kohaliku tantsuajaloo ja tantsude kohta. Võib-olla leidub veel kuskil inimesi, kes mäletavad midagi oma esivanematelt õpitud tantsusammudest või on kellelgi kodus mõni väärt märkmik. Abi oleks siinkohal ka pillilugudest ja laulusõnadest, mis tantsude juurde kuuluvad.

Reisil sai taas selgemaks, et tulu ei too säärane käik mitte ainult kaasatoodud materjalide näol, vaid ka ühise vestlusringi ja küünarnukitunde loomisel. Meile on selgeks saamas, et Saare maakonna pärimuse hoidmise ja ausse tõstmise nimel peab astuma ühiseid samme. Igaüks omaette nokitsedes ei suuda kanda kogu vastutust esivanemate pärandi säilitamise eest. Pealegi oleme koos palju leidlikumad.

“Saare sillakese” projekti raames on kavas korraldada ühisreis Tallinna, kus soovime sammud seada filmiarhiivi ja eesti keele muuseumi poole. Ühtlasi tasub ilmselt ka teatri- ja muusikamuuseumi ning Tallinna ülikooli raamatukogu riiulites tuhnida. Juba on küpsemas ka järgmise pärimuskoolituse mõtted. Seni on meil käinud Ingrid Rüütel, Ene Lukka-Jegikjan ja Igor Tõnurist. Sellekohast informatsiooni anname siis, kui kokkulepped sõlmitud ja projektid toetuse saanud.

Maris Rebel
kultuurikorraldaja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 62 korda, sh täna 1)