Tosin lihaveist pääses varingust ehmatusega (9)

Tosin lihaveist pääses varingust ehmatusega

ÕNNETU: Aliide Sepp rääkis, et ühelt katusepoolelt oli lumi maha aetud, aga teiselt poolt veel mitte, ning see hakkaski vajuma.
Foto: Egon Ligi

Reede öösel vajus Pihtla vallas Kailuka külas lume raskuse all sisse pool loomalauda katust, 12 lihaveist jäid varingust õnneks puutumata.

“Raksumine hakkas kusagil kella 17 ajal, ma söötsin just loomi, aga siis jäi järgi. Ma mõtlesin, et loomad kolistavad, läksin vahepeal tuppa sööma ja siis kui tagasi tulin, nägin, et katus on sisse vajunud,” meenutas pisarsilmil ohates talu perenaine Aliide Sepp. Aliide helistas kohe peremehele, kes teises laudas toimetas ja üheskoos otsisid nad abi. Appi tulid peretuttavad Lembit ja Heiki, kes aitasid öösel kella 1–2-ni.

“Ma tahtsin loomi kangesti välja lasta, aga mehed ütlesid, et kus sa lased, upuvad lume sisse ära ja jäävad haigeks,” rääkis 72-aastane naine, kes on loomadega tegelenud kuuendast eluaastast peale. Ta lisas, et see kõik oli hirmus ehmatus. “Kartsin, et loomad jäävad alla. Õnneks seda ei juhtunud ja lagi oli tugev,” sõnas naine. Aliide märkis, et hea, et veel vihma ei sadanud, see oleks lume veel kõvemaks teinud ning siis oleks lae ka veel sisse vajutanud.

Laudas oli 12 lihalooma. Aastakümneid loomi pidanud naine kinnitas, et enne ta loomapidamisest ei loobu, kui ise ühe korra kummuli maha jääb.
“Pension on nii pisike, et sellest ei saa süüa ega midagi. Krooniga sai, aga nüüd on küll selline asi, et kõik jäävad nälga,” kurtis ta. Aliide avaldas lootust, et peagi saab uue katuse peale, materjal olevat juba tellitud. “Ilma katuseta ei saa ju hakkama, mehed lubasid ka appi tulla,” sõnas perenaine.
Pihtla vallavanem Jüri Saar ütles, et kahjuks ei ole Aliide Sepp ainuke, kelle majapidamises on katus sisse kukkunud. “Neid on teisi ka. Eks me peame neid asju koos arutama, mitte ainult tema oma, vaid ka teiste omi,” lausus Saar. Ta lisas, et inimesed peaksid ka ise oma hoonekonstruktsioonide eest hoolt kandma, et need vastu peaksid. Vallavanema sõnul ootab vallavalitsus kõigepealt taotluse ära ja siis arutatakse, kas ja kuidas toetada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)