Saare naised lõid soomlasi ja Kuperjanovi pataljoni (12)

Saare naised lõid soomlasi ja Kuperjanovi pataljoni

KÕIK ON VEEL EES: Parim naiskond tänavusel Utria dessandil on starti asumas. Vasakult Aire Pahapill, Heli Armus, Tiiu Naagel ja Liisi Preedin.
Foto: Henno Rüütel

Utria, külm, põlvini lumi, magamatus, umbes 70 kilomeetrit ja 32 tundi – need on märksõnad, mis jäävad meelde Aire Pahapillile, Tiiu Naagelile, Heli Armusele ja Liisi Preedinile sellest nädalavahetusest veel pikaks ajaks. Lisaks Heli ja Liisi katkised kannad ja varbad.

22 tänavusel Utria dessandil rajale läinud võistkonna hulgas tuli Saaremaa Naiskodukaitse võistkond üldkokkuvõttes 14. Naiste arvestuses oldi esimesed ning edestati näiteks ka Soome mehi ja Kuperjanovi pataljoni võistkonda.

Rasketes ilmastikuoludes toimunud võistluse katkestas neli võistkonda. Oma elu esimeselt talviselt militaarvõistluselt naasnud Saaremaa naiskodukaitsjad olid aga ainsad, kes olid rajal Rootsi sõjaväesuuskadega. Konkurendid liikusid trassil plastiksuuskadel. “Võrreldes suvisega oli ikka väga teistmoodi,” märkis Tiiu Naagel, kelle sõnul töötavad suusatades hoopis teistsugused lihased kui kõndides. “Teisel ööl “kammis” ikka väga ära ning jäin suuskadel liikudes magama ja kukkusin selili,” rääkis Tiiu, kes oma sõnul ärkas üles siis, kui oli juba maha kukkunud.

Heli Armus lisas, et mida raja lõpupoole, seda raskemaks muutus ka seljakott. Et naisvõistkonnad võistlevad sellistel võistlustel võrdselt meestega, on tüdrukutel rajal kaasas ka automaadid. Aire Pahapilli sõnul oli Ida-Virumaal ikka väga külm ja kardeti, et ei peagi lõpuni vastu. “Kohe alguses pandi meid proovile ka takistusrajal, mille pidime läbima sügavas lumes aja peale,” rääkis Aire, kes võistkonna kõige vanema liikmena püüab vahel piiri panna ka tüdrukute hulljulgusele.

Utria retkel võistkonna esindajana kaasas olnud Kaitseliidu Saaremaa maleva instruktor Henno Rüütel tõdes, et tüdrukute saavutus on lausa uskumatu ja eneseületamist oli ikka palju. Lisaks lumetuisus müttamisele tuli kontrollpunktides anda esmaabi, lasta püssist ja püstolist, vastata ajalooküsimustele, tunda sõjatehnikat jne. Kõige lõppu kuulus aga “rosin” – kolmekilomeetrine lõpujooks.

Heli ütles, et ilmastikuolud olid nii kehvad, et üks kontrollpunkt jäeti lihtsalt ära – sinna ei pääsenud ligi isegi kohtunikud. Saaremaa naiskodukaitsjad on erinevatel militaarvõistlustel esinenud edukalt alates 2007. aastast, mil toodi koju koormusmatka võit. Sama tulemust korrati mullu, mil oldi ka parim naiskond Põrgupõhja retkel.

2009. aastast jääb Saaremaa naiste kontole aga parima naisvõistkonna tulemus Eel-Ernalt ning sealt lunastatud pääsmega Erna retkelt koju toodud kõigi aegade parima naiskonna tulemus – 15.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 87 korda, sh täna 1)