Muhus varises elumaja kokku (13)

Muhus varises elumaja kokku

KODU VAREMETEL: “Eile tegin siin lõket ja koerale süüa,” viipab Hilja, kelle sõnul võtab ta iga päev selle kuue kilomeetri pikkuse teekonna ette, sest loomad vajavad toitmist ja kodukoht on talle kallis.
Foto: Egon Ligi

Küttepuid toonud autojuht sõitis vastu majaseina ja mõned päevad hiljem varises Muhus Nurme külas asuv elumaja kokku. Majas elanud 72-aastane Hilja sai vallalt küll ajutise peavarju, kuid käib siiski iga päev kallist kodukohta vaatamas.

“Puudetooja ei ole halb inimene, aga tema suhtumine on kummaline,” ei suuda perenaine ära imestada, et autojuht ei ole kordagi hiljem helistanud ega uurinud, kuidas Hiljal läheb. Kogu asi sai alguse sellest, et Hilja tellis küttepuid ja oli ka platsi maja juures puhtaks rookinud. Siis ähvardas aga hämaras õues manööverdanud auto lumme kinni jääda ja tagurdas vastu maja seina, kus olid praod juba varasemast. Majanurk ja müür varisesid umbes 2 meetri laiuselt kohe alla.

Perenaise sõnul oli autojuht küll õnnetu, et selle põhjustas, ning tema omakorda lohutanud veel autojuhti. Mõned päevad hiljem, laupäeva öösel hakkas maja kahtlaselt raksuma ja tekkisid praod. Õnneks ei olnud Hilja tol hetkel majas üksi, talle oli seltsiks tulnud tütar. Koos üritasid nad ka lund katuselt maha ajada, kuid olukord sellest ei paranenud. Autokõksust kahjustatud majasein varises tasapisi ja laetalad naksusid. Laupäeva hommikul otsustas tütar, et teatab juhtunust päästjatele, sest ei osanud ise enam olukorda hinnata.

“Algul me ei adunud, et kõik võib variseda, aga kahjuks järgnevail päevil varises sein üha kaugemalt,” rääkis Hilja tütar. “Majast on püsti veel paari toa seinad, kuid ka need on varinguohtlikud, nii et sisuliselt tehti mu lapsepõlvekodu ühest pealtnäha süütust automüksust vallandunud ahelreaktsiooni tagajärjel maatasa,” ütles tütar. Tegu on vana, 19. saj ehitatud kunagise Nurme mõisa kõrvalhoonega.

72-aastane Hilja sai ajutise peavarju Muhu vanadekodus, sest pealinna tütre juurde keeldus ta minemast. Hilja tütar ütles, et ei heida puudetoojale ette mitte niivõrd õnnetust – elus juhtub igasugust –, küll aga häirib ja solvab teda autojuhi suhtumine. “Ka juhul, kui maja oleks püsti püsinud, varises müür ju tema silme all,” ei suuda tütar juhtunuga leppida.

Saarte Hääl küsis kommentaari ka puid toonud muhulaselt, kuid mees keeldus igasugustest selgitustest. Tütrel on plaan koos sõprade abiga maja suvel taastada, aga hetkel otsivad nad ehitussoojakut. Kes saab kuidagi vana naist aidata, andku teada saartehaal@saartehaal.ee .

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 49 korda, sh täna 1)