Viiruste kõrgperiood on kätte jõudmas

Viiruste kõrgperiood on kätte jõudmas

HAIGEVOODIS: Perearstide sõnul on Saaremaal praegu liikvel viiruseid n-ö seinast seina. Lihtsa nohu ja köha kõrval on ka selliseid, mis tuleks läbi põdeda voodis puhates.
Foto: Egon Ligi

Haigestumiste hulk on viimasel nädalal Saare maakonnas kasvanud ning see on terviseameti kinnitusel ka täiesti loomulik, sest alanud on niinimetatud gripihooaeg.

Kuressaare perearsti Kersti Tuulingu sõnul on arstidel tööd varahommikust õhtuhakuni, kuna kätte on jõudnud kõige suurem haigestumiste periood. “Nii hirmus kiired päevad on, aga meie jaoks on see täitsa tavaline,” on Tuulingu sõnul haigeid praegu tavapärasel hulgal.

“Viiruseid on liikvel mitut liiki, on oksendamist, nohu, köha, palavikku – igasuguseid vaevusi. Praegu on viiruste kõrgperiood põhimõtteliselt käes,” rääkis Tuuling, lisades, et kõige rohkem murravad viirused nii suuri kui ka väikseid haigevoodisse just jaanuaris, veebruaris ja märtsis.

“Praegu on haigeid palju juba seepärast, et lapsed lähevad pärast pühi jälle lasteaeda ja kooli tagasi, ollakse rohkem koos ja nii need haigused levivad,” tähendas ta. Ent siiski ei kimbuta viirused vaid kõige nooremaid. Doktor Tuulingu sõnul viirushaigused vanusest ei küsi, kui laps viib nakkuse koju, võivad haigestuda ka vanemad.

Perearst lisas, et Saaremaal praegu ükski konkreetne viirus n-ö ei domineeri. “On nohu, köha, kõhugrippi ja nii edasi. Praktiliselt kogu viirustekliinik on liikvel,” sõnas ta. Terviseameti Lääne talituse Saaremaa esinduse spetsialist Inge Balin rääkis Saarte Häälele, et läinud aasta viimasel, 52. nädalal ehk siis 27. detsembrist 2. jaanuarini haigestus ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse Saare maakonnas 68 inimest, neist 34 olid lapsed.  Nädal varem oli haigeid 47 ja nendest lapsi 20. “Haigestumise tõus on olemas, aga midagi erakordset selles ei ole,” märkis Balin rahustavalt.

Gripi korral pöördu arsti poole!

Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul kasvab ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine Saaremaal nagu igal pool mujal Eestis, aga midagi otseselt hullu ei ole. “Siiski on märke selle kohta, et grippi haigestumine on Eestis tervikuna kasvamas. Seepärast tahaks inimestele meelde tuletada, et kõige kindlama kaitse gripi vastu annab siiski vaid vaktsineerimine,” ütles Saluri.

“Eelmisel talvel olid kõik 21 grippi surnud inimest gripi vastu vaktsineerimata, neist 18 juhul oli tegemist riskirühmadesse kuuluvate inimestega, mis tähendab, et neil esines erinevaid kroonilisi haigusi, ennekõike südamepuudulikkust.” Gripikahtluse korral tuleb Iiris Saluri sõnul võimalikult kiiresti perearsti poole pöörduda või ägedate haigusnähtude ilmnemisel kiirabi kutsuda. Raskekujulise gripi põdemine kodus või liiga hiline arsti poole pöördumine võib kujuneda eluohtlikuks eeskätt lastele, kroonilisi haigusi põdevatele inimestele, rasedatele ning mõnikord ka muidu tervetele inimestele.

Grippi haigestunule määrab arst gripivastased ravimid. Selleks et arstil oleks võimalik määrata vajalikud ravimid esimese kahe ööpäeva jooksul, ei tohi ägedate haigusnähtude ilmnemisel jääda ootama nende nähtude iseeneslikku kadumist. Gripile viitab kõrge palavik (38 °C või üle selle), millega kaasnevad nohu, köha, kurgu-, pea- või lihasvalu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)