Saarlased on panka tagastanud ligi miljon kroonimünti

Saarlased on panka tagastanud ligi miljon kroonimünti

 

Oktoobri alguses alanud ja veel mitu kuud kestev kroonimüntide kogumise kampaania on olnud ütlemata edukas. Saarlased on kohalikesse pangakontoritesse viinud münte ligi miljoni krooni eest.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles Saarte Häälele, et alates 1. oktoobrist on panga Kuressaare kontorisse toodud kokku ligi 700 000 Eesti krooni väärtuses münte, millest üle poole on toodud detsembris ja jaanuari esimeste päevade jooksul.

“Kroonimünte võtame teenustasuta vastu vähemalt kuni 30. juunini, misjärel organiseerib müntide vastuvõtu juba Eesti Pank, seega kiiret ei ole,” kinnitas Siilivask. Ta lisas, et niisamuti võtab pank sama kaua teenustasuta vastu ka Eesti krooni paberraha. “Juhime aga tähelepanu sellele, et kuni 14. jaanuarini kestab paralleelkäibe periood, mille jooksul on kroon ja euro üheaegselt käibel, ning seega on viimased kroonid võimalik ära anda ka kauplustes makstes,” ei pea Mart Siilivase sõnul nende kliendid sugugi kindlasti minema vaid panka oma münte viima.

Ka Kuressaare SEB panga kontorisse on münte kogunenud kenasti. Panga direktori Aivar Sõrme sõnul on kliendid kampaania jooksul tagastanud SEB-sse münte umbkaudu 250 000 tuhande krooni eest. Nordea Panga Kuressaare kontori juhataja Ülle Koppeli sõnul on mündikogumise kampaania jooksul Nordea kontorisse toodud münte ligi 20 000 krooni väärtuses. “Müntide tagastamine on olnud aktiivseim aasta viimastel nädalatel ning alanud aasta esimestel pangapäevadel,” tunnistas ka tema.

Ka Koppel tuletas meelde, et eurole ülemineku päevast alates kahe nädala jooksul on kroon ja euro sularahana käibel paralleelselt ning kehtivad võrdväärsete maksevahenditena. “See tähendab, et kauplustes saab sel ajal maksta nii kroonides kui ka eurodes, aga vahetusraha tagastatakse üldjuhul ainult eurodes,” ütles ta.

Ülle Koppeli sõnul ei ole kroonide eurodeks vahetamisega tegelikult mõtet kiirustada. “Kõik kommertspangad vahetavad eraisikute kroone eurodeks keskkursiga ja ilma teenustasuta kuni käesoleva aasta 30. juunini kõigis kontorites ning seejärel veel kuus kuud valitud kontorites,” märkis ta.

Hiljem vahetab kroone eurode vastu Eesti Pank keskkursiga, teenustasuta ning tähtajatult. Koppeli sõnul on kroonimünte mugav viia mündilugemismasinatesse, mis asuvad kõigis täisteenusega Nordea kontorites, sealhulgas ka Nordea Kuressaare kontoris.

“Alternatiiviks on nn pime-lugemise teenus, mille käigus võtab spetsiaalsesse turvapakendisse pandud mündid vastu klienditeenindaja ja üle loetud mündisumma kantakse hiljemalt kahe nädala jooksul kliendi pangakontole,” selgitas ta. Ühtekokku on Eesti pangaliidu andmeil üle Eesti pankadesse tagastatud üle 200 tonni münte ligi 30 miljoni krooni väärtuses.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)