Lugeja kiri: Inimesed, ärge olge ükskõiksed! (21)

Läinud laupäeval, 1. jaanuari hommikul kella 10 paiku sain täiesti ootamatu kogemuse osaliseks. Seda paraku mitte heas mõttes, vaid halvas. Nimelt tahtsin hakata kodust autoga abikaasale tööle järele minema, kuid Smuuli tänava korterelamute vahel jäin suurde lumevalli lootusetult kinni.

Mis siis muud, tulin välja ja kaevasin tükk aega, aga paremuse poole ei liikunud midagi. Mõtlesin, et sel kellaajal peaksid tänavad ju juba lahti lükatud olema, kuid arvasin ilmselgelt valesti. Kõige trööstitum oli see, et inimesi kõndis minust mööda küll ja veel. Kes jalutas koeraga, kes tuli, õllepudel näpus, ilmselt aastavahetust veetmast. Mitte keegi ei vaadanud aga pikemalt minu poole, rääkimata appi tulemisest.

Paljud neist tuttavad inimesed, ümberkaudsete majade elanikud, kuid nii ükskõiksed. Palusin mitmelt möödakäijalt, et “ole hea, tule aita natuke”, aga ei – kedagi ei huvitanud. Lõpuks avanes lähima korteri aken ning sellele ilmunud noormehed pärisid, kas nad saavad aidata. Tõsi, nad tulid ja natuke ka aitasid, kuid autot ei saanud siiski liikuma. Ühtekokku ukerdasin lumes tulutult poolteist tundi enne, kui mu oma abikaasa jalgsi koju jõudis ja auto hangest viimaks kätte sai.

Ma ei kiru lund, et seda nii palju on – lumi sajab ikka nii, nagu sajab. Ei ole ma pahane ka sahameeste peale, sest nemad saavad tühjaks lükata vaid sirge tee. Pargitud autode vahele nad ei mahu. Ent inimesed, miks teie teistest ei hooli? Miks te ei ulata hädas olijale abikätt? Hea küll, mina, tavaline inimene jäin lumme kinni, aga mis siis, kui näiteks kiirabiauto oleks samamoodi hanges olnud?

Kas siis oleksite ka pilgu kõrvale pööranud ja lihtsalt mööda kõndinud? Kurdate küll, et teed pole puhtad, aga miks te ise lumelabidat kätte ei võta? Liigutage end natuke – kaevake need kohad, kuhu sahk ei pääse, ise lumest puhtaks. Need vallid, mis korterelamute vahele sahkadest maha jäävad, ongi ju inimeste enda puhtaks lükata. Aga ei, paraku liigutavad end vähesed.

Ma tahan lihtsalt öelda, et mõtelge rohkem ka teiste peale, julgege teistest hoolida. Ärge olge nii ükskõiksed.

Piret Sarjas
Kuressaare elanik

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)