Kitsed “hääletasid” merejääl laevale

Kitsed “hääletasid” merejääl laevale

Foto: Indrek Sülla

Eile kell 10.20 Virtsust väljudes märkas parvlaeva Saaremaa vanemtüürimees Indrek Sülla merejääl liikuvaid kitsi. “Aga peale me neid ei võtnud ja seega kitsed jänest sõita ei saanud,” lisas loomi pildistanud tüürimees.

“Väinamere jääl näeb talviti palju loomi – kitsed, rebased ja hülged on peaaegu igapäevased tegelased. Tuleb lihtsalt vaadelda ja vaadata,” lausus Indrek Sülla, kes arvas, et eks kitsed üritasid ikka saarele tulla. Sülla rääkis, et kitsi nähes oli esimene emotsioon, et loomad ikka eluga pääseksid, kuna eelmisel nädalal oli üks kits kukkunud ja jääkanalisse uppunud. Tema korjuse sõi hiljem ära merikotkas. “Loodus teeb oma töö,” lisas ta.

Keskkonnaameti looduskaitse bioloog Tõnu Talvi ütles, et praeguse ilusa talve mõju metsloomade arvukusele ei ole veel võimalik hinnata. “Paksu lumekattega ja püsivate miinustemperatuuridega talv mõjutab kindlasti enam valdavalt maapinnalt toituvaid ja Kesk-Euroopa pehmemast kliimast pärit liike, metssigu ja metskitsi, samas kui talvel valdavalt puuokstest ja -koorest toituvad põdrad ja hirved tulevad ilmselt kergemini toime,” lausus ta.

Kohev ja kerge lumekate ning sulakooriku puudumine ei tee loomade liikumist ja toiduotsimist väga raskeks. Talveunne suikunud loomadele on selline stabiilne talv Talvi sõnul aga väga kontimööda. Bioloog märkis, et tema metsloomi ei toida ja soovitab seda kõigile. “Nad ei ole minu omad, vaid osa loodusest ja saavad ise hakkama. Looduses peavad kehtima oma seadused,” rõhutas Tõnu Talvi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)