“Peolised” kodus tagasi

“Peolised” kodus tagasi

Pildil on jäädvustatud hetk skulptuuri sünnist.
Foto: Erakogu

Üks skulptuur, mis aastaid EKP rajoonikomitee fuajeed ehtis, siis Kingissepa rajooni kultuurimajja jõudis, sealt remondi jalust linnateatrisse kolis, on nüüd oma õiges kohas tagasi. Mõni aeg tagasi kirjutas skulptuurist Meie Maa ajakirjanik Veljo Kuivjõgi. Nüüd on selle kunstiteose kohta üht-teist lähemalt selgunud.

“Tuljakuks” kutsutud skulptuuri õige nimi on “Peolised” ja autoriks tunnustatud eesti kujur, Saaremaalt Leisist pärit Matti Varik. Tema looming on ka “Tehumardi mõõk” (koostöös skulptor Riho Kulla ja arhitekt Allan Murdmaaga), Kuressaare fašismiohvrite mälestusmärk, Kuressaares asunud Viktor Kingissepa 4,5 meetri kõrgune ja 25 tonni kaaluv monument, Villem Reimani monument. Varik taastas jooniste järgi ka Vabadussõja võidusamba pronksist sõjamehe kuju Kuressaares.

Raegalerii perenaine Lii Pihl saatis järelpärimise Eesti kujurite ühendusele. Sellele vastas Kerttu Varik: “See on tõesti isa skulptuur. “Peolised” valmis 1973. a. Kingitud Kuressaare kultuurimajale.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 45 korda, sh täna 1)