Karl-Reedik Mändar “Laulukarusselli” finaalis (6)

Karl-Reedik Mändar “Laulukarusselli” finaalis

LAUPÄEVAL FINAALIS: Kuuene Karl-Reedik Mändar astub laupäeval Pärnu kontserdimaja lavale, et laulda vahvat “Saaremaa laulu”.
Foto: Erakogu

Eeloleval laupäeval kell 19 on kõigil saarlastel põhjust lülitada telekad ETV kanalile, sest algamas on tänavuse “Laulukarusselli” finaal, kus laulab ka 6-aastane Kärla poiss Karl-Reedik Mändar.

“Esimene võit on käes – see, et Karl üldse finaali pääses, on suur asi,” tunnistab poisi lauluõpetaja, Kärla lasteaia muusikapedagoog Ülle Vallaste. Ka Karli ema Krista ütleb sedasama – ega nüüd ei ole võit enam oluline, juba see, et nii kaugele on jõutud, on suur asi. “Eks see ole õnneasi ju ka,” arutleb Krista. Ta on kindel, et kõik lapsed, kes on “Laulukarusselli” pääsenud, on tegelikult väga head lauljad. Ja kõik oleneb ju sellest, kuidas sellel ühel kontserdil laul välja tuleb.

Ülle Vallaste aga iseloomustab Karli kui sündinud lauljat. Kui teised enne lavale astumist ikka pabistavad, siis Karl mitte. “Ta on selline kindla oma sõnaga poiss, selline rõõmsameelne ja hästi sõbralik,” kiidab lauluõpetaja. Tunnistab, et tema küll pabistab ja ärevus hinges on ikka päris suur, on ju tegemist otsesaatega ning peamine on, et poisil sõnad meelest ei läheks – viisiga polevat tal probleemi, see on tal selge. “Karlil on väga hea muusikaline kuulmine,” märgib õpetaja, lisades, et nad on püüdnud “Laulukarusselli” saadetes näidata Karli esituses erinevaid žanre. “Ja välja tulevad tal nad kõik, olgu siis rokilikum lugu või lüürilisem pala.”

“Laulukarusselli” finaalis laulab Karl Krista Aaviku “Saaremaa laulu”, mis valiti välja ühiselt. Kuid näiteks “Tirooli kägu”, millega poiss “Laulukarussellil” tiirlemist alustas, oli Ülle Vallastel Karli jaoks välja valitud juba siis, kui väike laulumees oli 3-aastane. Ema Krista tunnustab väga poja lauluõpetaja tööd: “Eks seal [“Laulukarusselli”] kontsertidel on ju ka öeldud, et päris palju oleneb lapse lauluvalikust,” märgib ta. Aga “Saaremaa laul” on kõigi arvates üks väga vahva laul, mida saavadki laulda ainult saarlased, kes siis veel.

Karli vanemad on tänulikud ka Kuressaare lauluõpetajale Pilvi Karule. “Kui teda poleks olnud, vaevalt me oleksime saanud neid “Laulukarusselle” läbi käia,” tunnistab ema. Pilvi Karu on korraldanud kõik sõidud ja organiseerinud kõik muu vajaliku. Nii Krista kui ka Ülle Vallaste sõnul laulab Karl heameelega. “Kodus laulab ta meile iga päev, kui minul on vahel kehva tuju, ütleb Karl, et “emme, ma laulan sulle”, ja tuju läheb kohe paremaks,” räägib ema.

Sügisel saab lasteaiapoisist Karlist koolipoiss Karl. “Eks me nüüd, kui see suur lauluaeg mööda saab, hakkamegi kooliks valmistuma,” märgib Krista. Seda, kas poisist võiks tulevikus Hendrik Krummi ja Ain Angeri kõrvale suur laulja saada, veel öelda ei osata. “Tal on see ametivalik veel selline muutuv suurus,” naerab ema. Küll aga teab ta, et Kärla koolis, kus Karl hakkab käima, on samuti väga tubli muusikaõpetaja, ning ehkki veel pole otsustatud, on poisil võimalik minna õppima ka kohalikku muusikakooli mõnd pilli.

“Aga see nõuab suurt püsivust, regulaarset harjutamist, on selline tõsine töö,” arvab Krista, kes ei oska veel öelda, kas Karlil kõik need omadused olemas on. Kindel on aga see, et laulmine ei kao kuhugi. Eeloleval laupäeval võistlevad “Laulukarusselli” otsesaates, mida kantakse üle Pärnu kontserdimajast, väikesed lauljad kolmes vanuserühmas, igas neist astub üles neli lauljat. Žürii valib välja iga vanuserühma parima ning võitja selgitatakse telefonihääletuse teel. Vahva “Saaremaa laulu” jaoks on Karlil muide olemas ka Kärla triipudega vest.

Laulukarussell ja saarlased
ETV “Laulukarussell” on Eesti suurim, 18-aastase traditsiooniga laste lauluvõistlus. Telesaatel on olnud aastate vältel erinevaid nägusid, kuid samaks on jäänud karussellitamise tähtsus laululaste ja nende vanemate, muusikaõpetajate ja muusikasõprade jaoks. Kõikjal maakondades korraldatakse oma võistlused, kuulatakse palju ilusat lastelaulu ja jagatakse osalejatele tunnustust. Telekasse jõuab meie väikesest maakonnast küll igas vanusegrupis vaid üks laulja, kuid Saaremaa Laululinnu ühe korraldajana on mul alati rõõm teada, et musikaalsusest ja andest meie lastel küll puudust ei ole. Eks seda tõendavad ka eelnevate aastate tulemused. Saarlastest on keegi alati jõudnud finaalsaatesse. Toon siinkohal välja vaid viimaste “Laulukarussellide” suurepärased tulemused: 2004. a võitja oma vanusegrupis oli Karl-Jörgen Viskus, 2006. a laulis finaalis Mirjam Kütt ja 2008. aastal Kristiin Koppel. Noorte lauljate õpetajana võin ütelda, et minu töösse lisab selliste säravate eeskujude olemasolu palju rõõmu ja head energiat. Suur tänu teile! Tänavu laulab lõppkontserdil Karl-Reedik Mändar Kärlalt, tema juhendaja on Ülle Vallaste. Loodan, et kõigil saarlastel on pöidlad laupäeva õhtul tugevasti pihus ja telekad lahti!
Pilvi Karu,
“Laulukarusselli” Saare maakonna koordinaator

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 171 korda, sh täna 1)