Ajakaja: Lumevangis pühadevangid (1)

Pühad tulid tänavu koos päästeameti hoiatusega – võimalusel soovitati kodus püsida ja mitte minna järjekordsesse lumetuisku elu ja tervisega riskima. Mõistlik meenutada inimestele, sest vahel me lihtsalt unustame lihtsad asjad ning unustame, et kuigi oleme suured ja tublid, on loodus siiski meist üle ja asjatult temaga rammu katsuda pole mõttekas.

Torm oli omamoodi tore, sest naelutas paljud inimesed koju. Üksteise seltsi. Andis meile aega olla koos ja mitte tormelda ringi ja teha nägu, nagu oleks vaja ajada tähtsaid asju kodust väljaspool. Loodus pani asjad paika – aitas leida koduseid tegevusi üksteise seltsis ja üksi iseendaga. Seega pole halba ilma heata. Mis algul tundub takistusena, võib ühel hetkel saada meie võiduks.

Just nii on selle kodus lumevangis istumisega. Saab juurde kvaliteetaega mõtisklusteks, kallite inimestega koos olemiseks. Ja ka üksteisega rääkimiseks. Millal siis veel võiks üksteisele kenasti ja sõbralikult silma vaadata ja vestelda? Võib-olla seekord väheke enam ja sügavamalt kui muidu igapäevarutiinis. Võib-olla seekord väheke avameelsemalt ja soojemalt kui tavaliselt. Ja ilusamate sõnadega. Nii nagu pühadeajale kohane.

Ja sedasi saab võimalikuks ka ligimese märkamine. Teise inimese empaatiline tunnetamine ja tajumine ning iseenda asetamine oma suhetesse ja olemistesse. Iseendagi märkamine selles kontekstis. Millised on meie suhted teistega? Palju me üldse oma lähedasi märkame? Neist aru saame? Neist jaksame aru saada? Neid tahame mõista?

Kipun arvama, et kõike sellist hingelist ja emotsionaalset on meie igapäevaelus liiga vähe, ja see on ka üks meie stressi põhjusi. Ikka päris sageli häbeneme olla head ja siirad, hoolivad ja lahked. Jah, jõuluajal me soovime üksteisele rahu ja soojust ja õnne ja tervist ja igasugu muud head ja paremat.

Aga millal me viimati taipasime seda kõike ka iseendale tahta ja soovida? Nüüd aga tulid tänavused pühad nii, et saime tänu tormile sellist lisaaega, mida me muidu endale lubada ei raatsi. Tõeliselt aega iseendale ja oma lähedastele, sest lumevangist nii lihtsalt välja ei saa. Seda enam, kui lumevangis olemine tähendab ka pühadevangis olemist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)