Statoil ja Neste tõstsid kütusehinda (2)

Suured kütusemüüjad Statoil ja Neste tõstsid sisseostuhinna kallinemisele viidates teisipäeva hommikul mootoribensiinide ja diislikütuse hindu 45 senti liitri kohta.

Mootorikütuste maailmaturuhinnad on viimase kahe kuu jooksul olnud tugevas tõusutrendis. Alates 1. novembrist on mootoribensiini maailmaturuhind kallinenud 16,1 ja diislikütuse maailmaturuhind 14,2 protsenti, selgitas Statoil. Eelmisel nädalal kallines mootoribensiin 95 maailmaturul Eesti krooni vääringus 2,7 ja diislikütus 2,8 protsenti.

Eesti tarbija jaoks on hinnatõusule kaasa aidanud USA dollari kursi tugevnemine, sest kõik mootorikütused imporditakse USD vääringus, lisas Statoil. Neste peadirektor Ivar Kohv ütles BNS-ile, et kuni 1,50-kroonine sisseostuhindade tõus viimase kuu jooksul on olulise mõjuga, seega oli ka jaehindade korrektsioon ülespoole “vältimatu”.

Teisipäeva hommikust on Nestes bensiini 95 liitri hind 18,90 krooni, bensiini 98 liiter maksab 19,40 krooni ja diislikütuse liiter kallines 19,15-ni.
Analüütiku ja OÜ Rahajuht kaasasutaja Tõnis Oja hinnangul pole välistatud, et uue aasta alguses võib bensiiniliitri hind siinse tarbija jaoks kerkida ka üle 20 krooni (1,28 euro).

Oja sõnul prognoositakse hetkel, et maailmaturul kerkib naftahind 100 dollarini barreli eest. Samuti on endiselt päevakorral eurotsooni võlaprobleemid, mis tähendab, et USA dollar võib tugevneda. Kõigele lisaks on tegu külma talvega, teatas Postimees.ee. Kõik see viitab omakorda sellele, et kütuste hinnad võivad veelgi tõusta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 34 korda, sh täna 1)