Kui nääripühad varjutasid jõule (1)

Jõulueelse lehe ajalooküljel võtsime ülesandeks jälgida, kuidas kajastus aastalõpu melu ajalehtedes ajal, mil jõulud oli keelu all, ja kui keegi neid ka tähistada julges, pidi ta seda tegema nääride kattevarjus. Alljärgnevalt toodud väljavõtted on võetud Saaremaal ilmunud kohalikust lehest 60, 50, 40 ja 30 aastat tagasi. Umbes kahe aastakümne eest jõudsid jõulud meie igapäevaellu aga taas ka ametlikult tagasi.

Jõulud 1950. Stalinismi õitseaeg Eestis. Märtsiküüditamisest ja sellele järgnenud suure kollektiviseerimise algusest oli möödunud veidi enam kui poolteist aastat. Pealegi oli kevadel toimunud kurikuulus EKP VIII pleenum. 1950. aasta novembri alguses, kui kogu Nõukogudemaal tähistati suure pompoossusega Suure Sotsialistliku Oktoobrirevolutsiooni järjekordset aastapäeva, oli maakonnaleht Saarte Hääl uue ühiskonna ülesehitustöö suures tuhinas ümber nimetatud Kommunismi Ehitajaks.

Tundub, et siin olid saarlased omamoodi originaalsed: tõenäoliselt oli tegemist ainulaadse, ütleksin isegi, et äärmiselt truualamliku ajalehe nimega kui mitte kogu Nõukogude Liidus, siis Eesti tingimustes kindlasti. Jääb vaid imestada, et säärane veider nimi pandi ajalehele kohas, kus migrante elas minimaalselt ja mis jäi suure impeeriumi keskusest kaugele.

Usupühadest ei sõnagi

Loomulikult ei kirjutanud Saaremaa ajaleht jõuludest sõnagi. Samas on aga huvitav täheldada, et ei olnud ka erilist ateistlikku propagandat. Ju siis tundis võim end kindlamalt kui kunagi varem: võib oletada, et eelneva kahe aasta kohutavad sündmused olid inimesed lihtsalt ära hirmutanud.

1950. aasta jõulude asemel valmistas Saaremaa Kommunismi Ehitaja oma lugejaid hoopis ette Eesti NSV ülemnõukogu valimisteks. Need oli määratud 1951. aasta 25. veebruarile.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 68 korda, sh täna 1)