Kogu elu ABRUKA heaks

Kogu elu ABRUKA heaks

HUVI VAHASE KIRJANIKU VASTU: 2009. aasta suvel sai fotograaf Salme Tuuliku pildile kohtumisõhtul Lembit Uustulndiga.
Foto: Erakogu

Jõululaupäeval on elupõlisel Abruka raamatukoguhoidjal, raamatupidajal, luuletajal ja populaarse laulu “Abruka valss” autoril Salme Tuulikul suur juubel – 85. sünnipäev.

18-aastase neiuna küüditati Salme kogu perega Saksamaale. Nälg ja vintsutused mõjusid tervisele nii laastavalt, et pärast tagasitulekut haigestus ränkraske teekonna läbinud õbluke saarepiiga raskesti. Ta kuulis kogemata pealt, kuidas arst vanematele ütles: “Ega ta teil kuigi kaua ela.” Õnneks tohter eksis, aga tervisemured varjutasid noorust siiski.

Kogu Tuulikute perele on antud väga hea huumorisoon. Rasketest sõjajärgsetest aastatest meenuvad Salmele lõbusad lood. 1949. aastal lubati rannameestele pudrumägesid ja piimajõgesid. Astugu aga kolhoosi, muidu jäävad need tulemata. Saareelanikest saidki kolhoosnikud, aga mäed ja jõed jäid tulemata. 1950. aastal kästi ette valmistada koosolek “Kevadpüügiks valmistumine suure Stalini teoste valgusel”. Pärast koosolekut oli üliagar velsker kavandanud loengu naistehaigustest.

Kalamehed kõndinud vaikselt saalist välja. Ning Stalini surmapäeval pidanud mehed matuseid liiga häälekalt, millest tõusis muidugi paksu pahandust.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Elmi Epro

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 37 korda, sh täna 1)