Ungari hääletab karmi pressiseaduse poolt

Ungari hääletab karmi pressiseaduse poolt

VÕRDLEB: Ungari peaminister Viktor Orbán oli ilmselgelt ärritatud, kui tal paluti uut meediaseadust kommenteerida ühes hommikuses telesaates. Tema sõnul toimuvat samasugused arengud ka Saksa, Prantsuse ja Suurbritannia meediamaastikul. Muide, viimati mainitud riiki nimetas poliitik “Euroopa kõige vabameelsemaks maaks”.

Hiljuti võttis Eesti riigikogu vastu palju poleemikat tekitanud nn allikakaitseseaduse. Midagi sarnast on praegu toimumas ka meie sugulasrahva ungarlaste juures: nimelt valmistub sealne parlament (Országgyűlés) vastu võtma uut ajakirjandusseadust, mida asjatundjad peavad kõige karmimaks kogu Euroopa Liidus.

Selle nädala esmaspäeval kiitis Ungari parlament heaks mõned parandused, mida tegi ultraparempoolne ja marurahvuslik erakond Jobbik. Uus seadus näeb ette suured trahvid ajakirjandusväljaannetele, kui need valgustavad sündmusi mittetasakaalustatult ja/või rikuvad ühiskonnas tunnustatud moraalinorme.

Lisaks piirab kõnealune seadus kriminaaluudiste avaldamist – väljaande mahust ei tohi need moodustada üle 20%. Muusikakanalid peavad aga tagama, et vähemalt 30% edastatavast muusikast oleks Ungari päritolu. Suure tõenäosusega kiidab Ungari parlament uue seaduse heaks veel enne jõule.

Tekitas rohkesti vastukaja

Sel nädalal pühendas Ungari uuele ajakirjandusseadusele pikema saatelõigu Prantsuse raadiojaam RFI (Radio France Internationale). See algas ülekandega Budapesti ühest raamatuklubist, kus esines tuntud ungari laulja ja helilooja Lilla Vincze.

Saatejuht märkis, et lauljanna publiku seas oli rohkesti kohalikke ajakirjanikke, kirjanikke ja nende lugejaid. Kõik nad olid kogunenud liberaalse ajalehe Nepszava (Rahva Sõna) toetuseks. See väljaanne olevat pankroti äärel, ent sellest hoolimata protestib ta uue ajakirjandusseaduse vastu omal moel: detsembri alguses ilmus leht valgete lehekülgedega. Tuleb tuttav ette?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)