Paali-Mardi Enno Linnul sõrulase sitkust jagub (2)

Paali-Mardi Enno Linnul sõrulase sitkust jagub

RAHULOLEV: Reis Laadla poodi läks täie ette. Väike puhkepaus enne kojusõitu kulub marjaks ära.
Foto: Aare Laine

Tammuna tee on nagu liuväli. Saaremaa ralli ajal pakuks just niisugune jäine-kurviline kiiruskatselõik pealtvaatajaile põnevust, pannes võidusõitjate oskused proovile. Esiistmel, seal, kus ralliautos kaardilugeja koht, istub teejuht Tõnu Veldre, kes Sõrve militaarmuuseumi juhina teab poolsaart ja selle inimesi autorooli hoidvast põlissaarlasest vahest pareminigi.

“Kahekümne meetri pärast selle künka juures paremale ja siis keera kohe aiavärava taha!” on “šturman” oma ametikohustuste kõrgusel. Paali-Mardi talu õues pole ühtegi hingelist. Elumaja poolt kostab vaid koera klähvimist. Tõnu hoiatab: “Õue ei maksa minna. See kutsu napsab kohe säärde!” Helistame peremehele. “Olen praegu Laadla poes. Varsti lähme bussi peale. Kui saate, siis sõitke kaupluse juurde,” kutsub põline sõrulane külalisi mõne kilomeetri kaugusele külapoodi.

“Ja siin ta ongi,” teeb Tõnu Veldre lehemehe militaarmuuseumis valvurina ja giidina tegutseva 71-aastase härrasmehega tuttavaks. Enno Linnul on ostud tehtud, toidukraam kotis, vallabussi väljumiseni on aga veel natuke aega. Teeme Tammuna mehega kaupa: meie viime sind oma autoga koju ja seal sa siis räägid meile kodukülast ja Sõrvest. Mõeldud-tehtud. “Miks just minu juurde?” tunneb endine metsamees huvi. “Eksvallavanem soovitas,” vastan.

Tõepoolest, just Tiia Pulk soovitas Saarte Hääle ajakirjanikel sellest sitkest sõrulasest kirjutada. Miks just temast, küsisin siis Torgus vallajuhi ametit pidanud Tiialt. “Vahel mõtlen oma tööaastatele Sõrves ja siis meenuvad head inimesed. Enno Lind on üks väga vastutulelik mees, kes teab oma kodukohast kõiki asju. Ta tutvustas mulle, mujalt tulnule, kogu Sõrve poolsaart. Sõrve inimesed on talle kõik tuttavad.

Just tema oli see, kes mind sõrulastega rohkem kokku viis. Tammuna elanikuna valvas ta samas külas vene piirivalvest maha jäänud kordonit. Tol ajal kuulus see kaitseministeeriumile ja oli väga heas korras,” rääkis endine vallavanem. Kui Torgu valla volikogu esimeheks valiti Mihkel Undrest, kutsus uus liider Enno Linnu vallavalitsuse liikmeks. “Meil hakkas Ennoga kohe koostöö klappima. Ta oli mulle suureks toeks. Praegugi helistan talle vahel ja pärin Sõrve uudiseid algallikast. Niisuguseid toredaid mehi, kes on jäänud oma kodukandile truuks, uurivad selle aja- ja kodulugu ning tutvustavad kõike seda huvilistele, on ju vähe,” konstateeris Tiia Pulk.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 47 korda, sh täna 1)