Merd, lapsi ja muusikat armastav Aili Juhkam (3)

Merd, lapsi ja muusikat armastav Aili Juhkam

ELURÕÕMUS JA SÕBRALIK: Tornimäe rahvamajja sisenejat võtab vastu alati lahke ja sõbralik Aili.
Foto: Peeter Kukk

Üksik maja keset Pöide vallas Kübassaare külas asuvat Udriku laidu. Köögis käib vilgas askeldamine. Olgugi et pole tegemist pere minia meelistegevusega – verikäkkide valmistamisega –, tuleb perele süüa ikka keeta. Viimast kuud lapseootel naine vaatab ärevalt kella. Lähenemas on maagiline kuupäev – 13. detsember, mida vanasti kardeti. Ning siis, 10 minutit enne järgmise päeva algust sünnib tütarlaps, kes saab nimeks Aili. Isa läheb hobustega üle jäätunud mere ämmaemandat tooma. Oli aasta 1945.

“Eks ma mereääre laps olen. Ema ikka rääkis, et ma armastanud kangesti mere ääres joosta ja lindudega võidu laulda, et ju see lauluhääl on tulnudki mul sellest lindudega võidu karjumisest,” ütleb tänavu novembris Pöide valla aasta pensionäri tiitli pälvinud särtsakas ja elurõõmus naine. “Mulle meeldib tormine meri ja tormised ilmad, näiteks eile oli jumalast vahva ilm, tuiskas, aga nii rõõmus oli olla,” räägib Aili ja lisab, et võib-olla on sellel, et ta ise on olnud selline tormakas läbi elu, oma osa just nimelt tema sünnikohal.

Olgugi et elutee viis pere mõni aeg hiljem Udrikult Tornimäele, veetis Aili kõik oma suved Udrikul. Vanaemast ei ole tal eriti palju meeles, kuid vanaisaga seoses meenub just see, kuidas nad käisid koos mööda mereääri puid korjamas. “Vanaisa ütles ikka, et ta on kõike asju merest saanud, ainult tuletikke ja seapõrsaid mitte,” meenutab Aili.

Räägib, et senimaani on tema pere hoida mälestusese, mere äärest leitud riidest ja ema endaõmmeldud mantel, mille Aili sai siis, kui oli alles väike. “Udrikul oli nii, et ema korjas kajakamune ja tegi nendest torte ning müüs neid Orissaare turul. Selle eest ostis riietekapi, mis on ka siiamaani olemas,” ütleb Aili ja lisab, et väärtuslik mälestusese on nüüd tema tütre hoida, meenutamaks, kuidas kunagi elati.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 81 korda, sh täna 1)