Jõuluvana tuleb nii kommide kui ka mõnesaja krooni eest (7)

Jõuluvana tuleb nii kommide kui ka mõnesaja krooni eest

MOODNE JÕULUVANA: Suhtleb arvuti abil ja kinnitab, et talle meeldivad ka väikeste laste ilusad emad.
Foto: Peeter Kukk

Ajal, mil jõulupidude pidamised on täies hoos ja enamikel jõulutaatidel graafikud juba oktoobrikuust alates koostatud, saab hea tahtmise ja õnne korral kingitooja siiski veel tellida.

Kuressaare Kultuurivara piletimüügiletis tegutseb omamoodi jõuluvanakontor, kus on väljas nimekiri jõuluvanadest, kes valmis Saare maakonnas kingitusi jagama. “Seal on kirjas need, kes on nõus jõuluvana tegema,” ütles Kultuurivara kultuurikorraldaja Maris Rebel. Kõik, kes on valmis jõuluvanaks hakkama, võivad Rebeli sõnul endast Kultuurivarale ka praegu veel märku anda, et nendegi nimed ja kontaktid saaks jõulutaatide nimekirja. See nimekiri on Maris Rebeli sõnul abiks just neile, kes on hädas jõuluvana leidmisega. “Siis oleme selle abil osanud neile soovitada,” sõnas ta.

Milline on keskmine jõuluvana tellimise taks, Rebel öelda ei osanud. “See on väga erinev ja oleneb ka sellest, kas jõuluvana kutsutakse perre või suurde kollektiivi. Hind on osapoolte endi kokku leppida,” kinnitas ta. Viimased 24 aastat järjest jõuluajal punase kuue selga tõmmanud ja kingikoti selga visanud Urmas Lehtsalu armastab jõuluvanaks olemist väga ning tööd jagub tal kõvasti. “Sel aastal olen võtnud suuna, et käin lasteasutustes,” sõnas ta.

Jõuluvana amet on talle meelt mööda aga ainult tänu särasilmsetele lastele. “Tegelikult mulle meeldivad laste emad ka, mulle meeldivad väikesed lapsed, kel on ilusad emad,” naljatas Lehtsalu. Temagi sõnul on jõuluvana tasu alati läbiräägitav. “See võib olla ka kommipakk, kõik sõltub kokkuleppest. Kuid võib olla näiteks 500 krooni, aga võib olla ka 2000 krooni, kõik on läbirääkimiste küsimus,” kinnitas ka Lehtsalu, et taks kujuneb ikkagi selle järgi, millisesse seltskonda minek.

Jõudumööda käib jõulumehe ametit pidamas ka igapäevaselt politseinikuna töötav Meelis Juhandi. “Tellimusi ikka on, aga kas nüüd kohe palju… Võrreldes eelmiste aastatega on neid võib-olla natukene vähem,” möönis ta. Aktiivne jõuluvana tellimise aeg hakkab Juhandi sõnul pihta tavaliselt juba oktoobris, mil suurem osa tellimustest tuleb lasteaedadelt.

“Mina olen selline jõuluvana, kes jõuluõhtul, 24. kuupäeval on ikka ainult oma pere jõuluvana. 23. ja 24. detsembriks ma tööd ei võta,” kinnitas ta. Ülejäänud ajal jagub tööd aga küll. Juhandi sõnul ei ole jõuluvana tellimise hinnad aastatega tegelikult kuigipalju muutunud. “Eks see on nii 400, 500 või 600 krooni umbes. Mitu viimast aastat on olnud selline taks keskmiselt, kuidas keegi küsib,” märkis ta. “Käiakse ka kommipaki eest,” on ka Juhandi sõnul jõuluvana võimalik oma koju meelitada pelgalt kommidegagi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 108 korda, sh täna 1)