Kes on Monika ristiema?

Kindlasti seostub meil veel mõnda aega Monika nimega äsja Eestis möllanud lumetorm. Nii nagu miljonite ameeriklaste mällu on Andrew, Ivan või Jeanne jäädvustunud 2005. aasta tapjate orkaanidena. Kas te aga teate, kust on pärit äsjase lumetormi nimi?

Pikka aega oli kombeks nimesid panna vaid orkaanidele-taifuunidele, mis valdavalt tegutsesid troopilistel laiustel. 1954. aastal hakkas aga saksa naissünoptik Karla Wege (mõnel maal on Karlad naised!) panema nimesid ka täiesti tavalistele madal- ja kõrgrõhkkondadele. Alguses said enam pahandust tekitavad tsüklonid naiste nimesid, rahulikumad antitsüklonid aga meeste nimesid.

Pärast feministide sekkumist otsustati, et ühel aastal (nagu tänavu) on kõik tsüklonid naissoost ja antitsüklonid meessoost; järgmisel aastal aga vastupidi. Näiteks tõi äsja tugevat tuult ja laia lund siiapoole Monika, päikest näitas viivuks Peter. Ilmast ilma on vist kõikjal üle ilma ilmategijail rahaga kitsas. Kaheksa aastat tagasi tuli just seetõttu Berliini vabaülikooli sünoptikul Thomas Dümmelil hiilgav idee hakata õhurõhkkondadele ristiisasid (-emasid) otsima. Muidugi raha eest.

Tsükloneid hinnati odavamateks (neid on Euroopas aastas keskmiselt 160, antitsükloneid 55). Tsükloni nime eest tuleb välja käia 199 eurot, kõrgrõhkkondade hind on saja võrra kõrgem. Äriidee oli hea ja raha muudkui kogunes. Muide, äsjase 2010. a detsembri lumetormi ristiema õiguse ostis endale keegi Monika Pfrengle-Sewing.

Kuidas nime osta? Umbes keskmise kuupalga eest saaksime kõik Euroopa kaardile – mõni pikemaks, mõni lühemaks ajaks. Kes soovib näha oma pandud nimega õhukeerist Euroopa kaardil, peab arvestama sellega, et järgmise aasta rõhkkonnad on “välja müüdud” ehk nime juba saanud. Eelpool nimetatud ülikooli meteoroloogiainstituudis (http://www.met.fu-berlin.de/wetterpate/) alustatakse nimemüüki tavaliselt oktoobri alguses. Tuleb arvestada ka sellega, et 2011. aastal on “tegijad” meessoost, 2012. aastal aga jällegi naissoost!

Üldiselt on taoline nimepanek aga kaunis ohtlik tegevus – meenutagem vaid Austraalia meteoroloogi Clement Wragge’i saatust. Kui saja aasta eest tekkis sealsel valitsusel raskusi ilmateenistuse rahastamisel, hakkasid riiki “ründama” ministrite nimedega tsüklonid. See oli suur viga – orkaanide ristiisa lasti föderaalteenistusest lahti.

Ain Kallis
EMHI arendusosakonna peaspetsialist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)