Prantslane joonistas Saaremaale ümbrikud

Prantslane joonistas Saaremaale ümbrikud

UHKED ÜMBRIKUD: Saaremaad armastav prantsuse kunstnik sattus vaimustusse ka täpitähtedest ning kirjutas Baldaa asemel piltide alla Baldää. Väiksel fotol poseerib kunstnik koos Saare neidudega.
Foto: Egon Ligi

Eelmisest nädalast on Kuressaare postkontorist võimalik osta prantsuse kunstniku Baldaa joonistatud Saaremaa piltidega ümbrikuid, postkaarte ja kirjapabereid.

“Idee promoda Saaremaad tuli meie külalistelt, kes on kogu aeg küsinud, kust saab osta ümbrikuid või kaarte, mille peal on midagi saarele iseloomulikku,” rääkis OÜ Veskimaja Hoov tegevjuht Fleur Sprenk, lisades, et idee realiseerimisele aitas kaasa see, et nende juurde tuli puhkama prantsuse kunstnik Baldaa, kes oli kohe valmis ka joonistama.

Sprenki sõnul joonistab kunstnik pildi ja saadab neile ning nemad lasevad selle siis ümbrikele trükkida ja pakuvad postkontoritele müügiks. Ümbrike jaoks disainis motiivid Kuressaarest ja Saaremaast Prantsusmaal Lyonis elav kunstnik Pierre Baldacchino, kunstnikunimega Baldaa. Pierre Baldacchino rääkis Saarte Häälele, et külastas Kuressaaret selle aasta augustis ning viibis siin ühtekokku kaks nädalat oma hea sõbra Dereki juures, keda viimati kohtas 12 aasta eest New Yorgis Manhattanil.

Derek osutus aga saarlanna Fleur Sprenki elukaaslaseks. Baldacchino sõnul ärgitas Derek teda tookord rohkem joonistamisele pühenduma. “Ta teadis, et töötasin tol ajal Disney teemaparkides portreede joonistajana, kuid Derek soovitas mul Disney sinnapaika jätta ja arendada oma talenti,” selgitas kunstnik.

Disney parkidesse portreekunstnikuks sattus Pierre oma sõnul aga nõnda, et oli Prantsusmaal tööl Emile Cohl’i nimelises kunstikoolis. “Disney kompaniist tuldi sinna kunstnikke värbama ning nõnda sattusingi pastellkriitidega portreesid joonistama nende teemaparkidesse,” meenutas ta.

Pierre Baldacchino ütles, et pärast pikki aastaid Dereki ja Fleuriga Saaremaal kohtudes oli tal rõõm tunnistada, et ta sõber on täpselt seesama inimene, kes ta oli toona. “Nad võtsid mind siin väga soojalt vastu, sain veeta aega nende perekonnaga nende kodus. Ja nägin nende juures seintel maale Saaremaa loodusest, mis oli minu jaoks ääretult muljetavaldav,” tähendas Baldacchino.

Mehe sõnul liikus ta Kuressaares palju ringi ja tutvus siinsete vaatamisväärsustega, tegi neist palju pilte. Ent mis põhiline, ta kirjutas iga päev oma sõpradele ja sugulastele kirju ning joonistas igale ümbrikule väikseid motiive viikingitest, paatidest, laevadest, siinsest loodusest ja vaadetest.

“Ning just see andis tegelikult Derekile mu viimasel Kuressaares oldud päeval mõtte, et ma joonistaksin paberitükile tuuleveski. Samamoodi nagu olin oma sõpradele joonistanud ümbrikele viikingeid ja muud,” selgitas Baldacchino. Sellest saigi prantslase sõnul alguse kaunite ümbrike valmistamine, mida Fleur ja Derek nüüd kohalikus postkontoris turustavad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 80 korda, sh täna 1)