Nokk kinni, saba lahti

Leisi valla sotsiaaltöötaja Mari-Anne Tuuling, kui suur on summa, mis teie vald on tänavu toimetulekutoetusteks juba välja maksnud?

Leisi vald on tänavu toimetulekutoetusteks välja maksnud 59 535 krooni, mis on võrreldes viie rikkama riigi sekka rühkimise lubaduse perioodiga kasvanud. Kas tõusutendents jätkub või mitte, oleneb eelkõige valla allasutuste ja valla territooriumil tegutsevate ettevõtete jätkusuutlikkusest pakkuda rasketes masu tingimustes valla elanikele endiselt tööd. Tänu ehitussektori elavnemisele on paljud pereisad ja -pojad saanud tööd nii kodu- kui ka välismaal. Perede toimetulekuvõime on seetõttu paljuski suurenenud.

Kes on need inimesed, kes võivad toimetulekutoetust vallast küsida?

Toimetulekutoetust makstakse isikule/perele sotsiaalhoolekande seaduses sätestatud reglemendi järgi. Eelnevatel aastatel tehtud seadusemuudatused (leibkonna määratlemine, lastetoetuste sissearvamine) on toimetulekutoetuse saajate ringi oluliselt kitsendanud. Sissetulekute osas toimetuleku piiri peal balansseerivate abivajavate isikute arv suureneb järjest. Näiteks riiklike lastetoetuste või eakate pereliikmete pensionite arvestamine töötutele pereliikmetele toimetulekutoetuste määramisel ja maksmisel on ebaõiglane ning laste ja eakate toimetulekut halvendav kriteerium. Nende perede vaesusrisk on eriti suur. Samas nad seaduse järgi toimetulekutoetuse saamise subjektid üldjuhul ei ole.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)