Vanim elanik Maria Aavik saab homme 101-aastaseks (2)

Vanim elanik Maria Aavik saab homme 101-aastaseks

PIDUPÄEVA EEL: Maria Aavik sättis pähe pidupäevarätiku ja poseeris Saarte Häälele koos kingitud jõulutähega.
Foto: Egon Ligi

Möödunud aastal täpselt samal ajal kirjutasime 100-aastasest memmest Maria Aavikust, kes elab Orissaare vallas Mäekülas Männiku talus. Täna on jälle põhjust temast kirjutada, sest homme, 12. detsembril saab Maria juba 101 aastat vanaks. Ta on Saare maakonna vanim elanik.

Maria istub köögilaua taga käsipõsakil ja imetleb kingiks saadud jõulutähte. Ütleb siis, et aasta on küll läinud ja kiita pole midagist: “Ajan umbest sellepärast ennast voodist üles, sest Naadi ei näe ju.” Jutt käib õest, kes kuu aega varem sai 91 aastat täis ja kel enam silmanägemist ei ole. Mann (nii Mariat kutsutakse) lisab aga jutujätkuks kiiresti: “Vaada, ega sinna voodisse jääda ei saa ka. Natukse peab ju ikka liikuma ka…“

Mannil on abiks neljajalgne tugiraam. “Selle pukiga ma siin ikka komberdan. Saan sedamoodi diivani peale istuma, aga kaua ei jäksa istuda ka. Selg väsib ära. Kui valu rindu lööb, võtan kohe südametilku. Arst vahel käib ka, aga mis tema teeb. Ega tema ju vanaduse vastu saa…” Manni ajab ennastki naerma, et tema sünniaasta on 1909.

“Siis oli ju Vene tsaari aeg. Oh heldene aeg, ma ei oska mette mõtelda ka, mis siis oli. Kus ma seda aega enam mäletan! Sii on olnud Vene valitsus, Saksa valitsus, Eesti valitsus. Kõik on pidanud üle elama… Nüüd tuleb jälle uus raha. Ma äi tea mette, mitmes see juba mu elu jooksul on. Ju neid ikka viis või kuus tükki on olnd. Neid uusi rahasid ma ei tunne. Ega tea, kas ma neid lugedagi oskan.”

Raadiot Maria ja Naadi kuulavad. Televiisorile said ka pildi ette. Aga lehti enam ei loe. “Ma näen ju ka, aga söukest peenikest kirja ma enam äi näe. Ma’p oskagid enam lugeda. Vaada, ma ju nii pisine, umbest aasta vana. Kui ma natukse vanemaks saan, ehk ma siis õpin jälle lugema…” kõhistab memm naerda ja arutab, et tema ema elas neli kuud vähem kui 102 aastat. Kas tema trumpab ema üle? “Kes seda teab?

Eelmisel aastal oli üksvahe söuke haigus, et enam ei tahtnud süüa. No mette midagid ei tahtnud. Siis võtsin kõvasti alla, ainult nahk jäi kontide peale. Nüüd änam juurde äi tule. Riided äi aita selga panna – mis on pikk, mis poole laiem kut ma ise olen.” Aga Vassili Seema, see Tagavere mees, kes Mariale visalt järele trügib ja veebruarikuus ka 101 aastat vanaks saab, on Maria tädipoeg. Vaat kus geenid! “Kuule, ära rohkem küsi,” rehmab memm käega. “Ma väsin ära. Anna pukk, ma lähen istun nüüd diivani peale.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 43 korda, sh täna 1)