Juhtkiri: See päris kaluriküla

Legend räägib, et uue Eesti aja alguses oli Nasval olnud nii hea ahvenasaak, et kõik, kes vähegi kaluri nimetuse alla mahtusid, ostsid endale mustad mersud. Isegi kui see päris sulatõsi pole, siis mõnest muust kohast Saaremaal sellist legendi rääkida ei annaks. Nasva oli, on ja jääb Saaremaa tuntuimaks kalurikülaks.

Kaarma vallavanem Margus Mägi tõdeb tänases lehes, et Nasva jõe ääres asuv sadam on üks häbiplekk. Eks ta ole tõsi, sest kunagisest hiilgusest on järel vaid riismed. Aga kellele sa seda ikka ette heidad? Kalapüüdmine kui sissetulekuallikas pole enam see, mis ta on kunagi olnud, ja ega neid hakkajaid noori kalamehi pole ka teab mis palju peale tulemas.

Valla algatus sadam korda teha on tervitatav. Leitud on rahastamisallikas ning eks see ole ka hea näide omavalitsuse ja kogukonna koostööst. Tuleb mõlemalt poolt veidi vaeva näha ja kõigil on kasud sees.

Ikka ja jälle kurdetakse, et paate on randades väheks jäänud. Aga olgem ausad, pole ka neid korralikke sadamaid ülearu palju.

Loodetavasti kannab kinnistuomanike ja valla koostöö vilja ja tõeks saab ka ühe vana kaluri tõdemus: “Tulevad sadamad, tulevad ka paadid.” Ja elu läheb paremaks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 11 korda, sh täna 1)