WikiLeaks’i paljastused: Putinit kahtlustatakse sidemetes maffiaga (2)

WikiLeaks’i paljastused: Putinit kahtlustatakse sidemetes maffiaga

KAMRAADID: WikiLeaks’i avalikustatud dokumendid kinnitavad veel kord juba varemgi teada-tuntud tõde – Vladimir Putini häid suhteid Silvio Berlusconiga. Veel on väidetud, et just Itaalia praegune valitsusjuht kaitseb Moskva huve ka Euroopa Liidus.

Läänes on rohkesti neid, kes peavad Venemaad läbi ja lõhki korrumpeerunud riigiks, kus valitseb diktaatorlik kleptokraatia eesotsas Vladimir Putiniga. Kõik see selgub selle nädala alguses WikiLeaks’i vahendusel avalikkuse ette ilmunud Ameerika Ühendriikide diplomaatide kirjavahetusest.

Selle andmetel on meie idanaabri riigiametnikud, oligarhid ja organiseeritud kuritegevus omavahel tihedalt seotud, mis teeb Venemaast kõige ehtsama maffiariigi (ingl k virtual mafia state). Briti ajaleht The Guardian toonitab aga, et avalikkuse ette lekkinud dokumentidest ilmneb üks äärmiselt kurb tõsiasi: Ameerika diplomaadid peavad võimalikuks, et peaminister Putin on isiklikult seotud kriminaalse maailmaga.

Ebaseaduslik relvaäri, rahapesu, kõrgemate ametnike kiire rikastumine, kuritegelike ringkondade kaitsmine riiklike struktuuride poolt, väljapressimised ja altkäemaksud, kohvrid täis raha, salajased arved Küprosel asuvates madalate maksumääradega pankades – selliste sõnadega on Ameerika Ühendriikide salajastes aruannetes iseloomustatud Venemaa võimuladviku igapäevaelu.

Sealjuures teab ajaleht The Guardian veel märkida, et kõige tagasihoidlikumate hinnangute alusel liigub Vene võimu-struktuurides ühe aasta jooksul nn altkäemaksuraha suurusjärgus u 300 mlrd dollarit (s.o ligi 3,6 triljonit krooni). Leht lisab, et Venemaa oludes olevat sageli raske määratleda, kus lõpeb seaduslik võim ja kus algab kuritegelik maailm.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)