Talunikud: seadusemuudatus ohustab talude järelkasvu (11)

Eestimaa talupidajate keskliit (ETKL) avaldab oma teates protesti kavatsuse vastu muuta liiklusseadust selliselt, et see võtaks ära seaduslikud võimalused talulastel oma vanemaid talutöödes abistada.

Ettevalmistatud liiklusseaduse muudatuse kohaselt peab juhil ka väljaspool teed sõidukit juhtides olema mootorsõiduki või maastikusõiduki juhtimisõigus. ETKL-i peadirektori Kaul Nurme sõnul võetakse selle seadusemuudatuse rakendamisega talulastelt ja noorukitelt seaduslik võimalus õppida põllutöömasinaid juhtima ja abistada oma vanemaid põllutöödel.

Reaalses elus hakkavad talulapsed maast madalast traktorite ja muude masinatega põllutöid tegema, esialgu vanemate juhendamisel ja järelevalve all, kui kogemused ja vilumus juba omandatud, siis ka iseseisvamalt. Lihtsamaid töid teevad lapsed traktoritega ka taluõuel ja lautades.

“See on olnud suurepärane moodus lastes tööharjumusi ja vastutustunnet kasvatada. Taolise praktika sisuline keelustamine liiklusseaduse kaudu aitab kaasa looderdamise ja lodevuse kasvule,” leiab Kaul Nurm. Nurm märkis, et taluperele peab jääma õigus otsustada ise, kas talulapsed osalevad talutöödel või ei, ja talupidajate liit ei soovita seadusandjal sundida talupere liikmeid seadust rikkuma.

Talupõldudel, aga ka talumetsas ei tohi peremehe loata liigelda ükski võõras. Seega puuduvad seal teised liiklejad, keda talupereliikmed põllutööde tegemise käigus ohustada võiksid, osutas Kaul Nurm, kelle sõnul on Põhjamaades ja mujal Euroopas täiesti loomulik nähtus, et tööde kõrgperioodil töötavad põldudel masinatega nii naised kui ka lapsed.

“Kas siis poolpohmellis sulane on etem seal masina peal kui poiss, kes asja rohkem jagab?” küsis Valjala talunik Kaido Kirst. “Need noored, kes on saanud põllu peal sõitmist harjutada, on edaspidi liikluses ka ikkagi kogenumad sellid kui need, kes alles autokoolis esimest korda sõita saavad.”

Kaido Kirst hoiatab, et noorte põllutöödelt eemaletõrjumisel on põllumeeste järelkasvule negatiivsed tagajärjed. “Kes pole enne seda tööd teinud, 18-aastaselt seda enam tegema ei hakka. Selleks ajaks on rong läinud,” märkis Kirst. Orissaare talunik Aarne Põri ütles, et kui me tahame, et taluniku elutöö jätkuks nii, et isa annab pojale töö üle, siis tuleb hakata last maast madalast tööga harjutama. “Kui võtta see harjutamise võimalus ära, pole lootagi ei spetsialiste ega oskustöölisi,” sõnas Põri.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)