Saastekvoodi raha toetab kuute objekti

Vabariigi valitsus kiitis eile heaks Eesti kasutamata saastekvoodi müügi Jaapani konglomeraadile Marubeni Corporation, millest saadavad tulud suunatakse üle Eesti investeerimaks 66 objekti.

Saaremaalt on seekordsete toetusesaajate nimekirja arvatud kuus objekti – Kärla raamatukogu/vallamaja, Mustjala lasteaed-põhikool, Orissaare kultuurimaja, Tornimäe rahvamaja, Salme rahvamaja ja Kuressaare tennisekeskus.

Kuressaare linnapea Urve Tiidus pidas seda väga heaks uudiseks, et linnast on toetuse saajaks välja valitud projektide hulgas tennisekeskus. Kokku on Kuressaare tema sõnul esitanud riigi kasutamata saaste-kvoodi müügilepetest investeeringuraha taotlevate objektide nimekirja 6 objekti.
“Kuuldavasti on seda raha tulevikus veel loota, kuid esialgu oleme rahul ka ühe objektiga,” kinnitas ta Saarte Häälele.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ütles valitsuse pressikonverentsil, et investeeringusooviga objekte esitati ligi 700. “See nimekiri on pikk ja nad on nüüd kategoriseeritud, pandud järjekorda ja esimesed 66 saavad rahastuse,” kinnitas minister. Tamkivi lisas, et läbirääkimised käivad pidevalt edasi. “Tuleb tunnistada, et turg muutub järjest keerulisemaks ja raskemaks, aga müügilootused ei ole sugugi veel kadunud, nii et loodame, et sellest pikast nimekirjast, mis kohalikud omavalitsused esitasid, tuleb lähitulevikus rahastamisotsuste poolest täiendusi,” sõnas ta.

Saasteühikute müügist saadav tulu suunatakse kohalike omavalitsuste hooneid energiasäästlikumaks muutvatesse investeeringutesse esmakordselt. Objektide valikul eelistati selliseid hooneid, kus CO2 heitkoguse kokkuhoid ja kasusaajate arv on investeeritava miljoni krooni kohta suurim.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)