Raske sügis 1944 Noppeid Eesti ajakirjandusest võõrsil

Raske sügis 1944 Noppeid Eesti ajakirjandusest võõrsil

 

Neil päevil möödub 66 aastat ajast, mil Eestimaa pinnal, täpsemalt siis Lääne-Eesti saartel lõppes II maailmasõda ja meie riik sattus pea pooleks aastasajaks Nõukogude Liidu okupatsiooni alla.

Noist viimastest lahingutest siin Maarjamaal on palju kirjutatud. Tuletame lugejale vaid meelde, et 1944. aasta 24. novembri hommikul lõppes sõjategevus Sõrve sääre tipus ja viimane Eesti ala, mille Wehrmacht 15. detsembril maha jättis ja Punaarmee oma kontrolli alla võttis, oli tilluke Ruhnu saar.

Tänase Saarte Hääle ajalooküljel ei hakkaks neid pea seitse aastakümmet tagasi aset leidnud sündmusi uuesti ümber jutustama. Kel teema vastu huvi ja kes soovib oma mälu värskendada, leiab piisavalt väga head materjali: näiteks aasta tagasi, kui tähistati saartel toimunud lahingute lõpu 65. aastapäeva, ilmus ajakirjanduses rohkesti selleteemalisi lugusid; kes aga teema vastu sügavamat huvi tunneb, sellele võib soovitada Mart Laari äsjailmunud raamatut “Saaremaa 1944: Eesti laskurkorpuse kannatuste rada” (Varrak, 2010).

Kuidas sõja lõpp pressis kajastus

Seekord vaatame, kuidas kajastus II maailmasõja lõpp Eesti eestikeelses ajakirjanduses. Tõsi, ega neid ajalehti eriti palju olnudki – oli ju suur segaduste aeg, mil üks okupatsioon oli just asendunud teisega. Seetõttu olid endised väljaanded oma tegevuse lõpetanud, uued ei olnud aga veel alustanud.´

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 29 korda, sh täna 1)