Aasta puitehitise konkursi peaauhinna pälvis suvemaja Muhus

Puitarhitektuuri konverentsi lõpus anti eile konkursi “Aasta puitehitis 2010” parimatele auhinnad. Peaauhinna pälvis arhitekt Mihkel Tüüri Muhus asuv suvemaja.

Kultuurkapitali peaauhinna summas 30 000 krooni sai arhitekt Mihkel Tüür suvemaja eest, mille ehitus on väga originaalne, selle seinad koosnevad lapiti üksteise peale liimitud prussidest ning prussidest on ka võlvjas katuslagi. Ehkki žüriile oleks meeldinud idee hoolikam teostus, leiti, et mõte on tuumakas ja väärib esiletõstmist. Pealegi tegi kogu töö arhitekt ise koos abilistega, kasutades vaid oma metsast saadud materjali.

Mihkel Tüür rääkis auhinnatseremoonial, et mõte ehitada suvemaja just niimoodi pärineb tal lapsepõlvest, kui isa toodud märjad lauad sai lapitud riita kuivama ning riitade vahele tekkis lastele mõnus mängukoht. Mõned aastad tagasi olnud Tüüri sõbral sama situatsioon, kus märjad lauad tuli panna riita kuivama, ning just siis tekkinudki Tüüril mõte, et miks mitte ehitada ka maja samal viisil – ladudes prusse üksteise otsa riita ja teha sama ka katuse puhul.

Puuinfo ja Eesti metsatööstuse liit hindas puitarhitektuuri pärle ja jagas auhindu juba kaheksandat korda. Žüriisse kuulusid tänavu arhitektid Urmas Elmik ja Peeter Pere, insenerid Toomas Aakre, Indrek Peterson ja Märt Riistop ning kunstiteadlane professor Mart Kalm.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)