Metsa väljavedu muudab Saaremaa metsateed läbimatuiks (2)

Saaremaal on metsamaterjali väljaveoga tekitatud metsateedele ja sihtidele nii suuri kahjustusi, et on need suurte sügavate roobaste tõttu läbimatuiks muutnud.

Puidu kokkuostuhindade tõus ja riigi vabade metsamaade müük on taas metsaraiete mahtu suurendanud. Paraku ei vali rahavaevas omanikud metsatöödeks sobivat aega ja töid tehakse ka praeguse pehme pinnasega, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Leisi vallas on üle nelja-viie võõra kinnistu raielankidelt välja veetud tuhatkond tihumeetrit metsa. Abivallavanem Enno Reisi sõnul ei olnud vedaja väidetavalt kinnistuomanikega selleks kokkuleppeid sõlminud.

Teises Saaremaa otsas, Kärla vallas on pilt veelgi hullem. Seal viivad metsa mitu paari poole meetri sügavusi teeroopaid, millest on võimatu isegi jalgsi üle pääseda.

Keskkonnainspektoritel seisab seal alles menetlemine ees, aga, nagu selgub, on metsaseaduse alusel väljavedajal enam kui aasta aega neid roopaid siluda.

“Metsateatise lõpptähtajast alates tuleb metsateed taastada kalendriaasta jooksul. Kui me räägime raielangist, siis langi pindalast võib olla purustatud pinnast kuni 25%. Kui see purustus on metsasihil, siis toob see kaasa endaga keskkonnakahju ja trahvi,” selgitas keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Tõnu Aus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)