Nostalgiline kiri Moskvast! (3)

Nostalgiline kiri Moskvast!

LIPSU KÕRTS: Pool sajandit tagasi asus Kuressaare kesklinnas Holostovi kompleksis restoran, mida rahvasuus lihtsalt Lipsu kõrtsiks kutsuti. Fotol on jäädvustatud kõrtsi kuulus trio: Juri Lukanin (akordion), Herbert Priske (kontrabass), Hellar Saar (saksofon).
Foto: Erakogu

Mälestusi 1950. aastate lõpu Kuressaarest. Mõni aeg tagasi saabus toimetusse kiri Venemaa pealinnast Moskvast. Selle autor on JURI LUKANIN, mees, kes sattus saatuse tahtel pool sajandit tagasi elama Saaremaale ja kes tänavu suvel üle pika aja taas oma kunagisi noorpõlvepaiku külastas.

Kirjas meenutab ta tookordset Kuressaaret (õigemini Kingissepa linna), kus olevat möödunud tema noorusaja kõige kuldsemad aastad. Juri kiri on väga pikk, selle stiil on suhteliselt emotsio-naalne ja kohati on kiri sisult ka äärmiselt poliitiline. Lehes avaldame sellest vaid väikese osa: eelkõige selle osa, mis sisaldab mälestusi 1950. aastate lõpu Kuressaarest.

Põgusalt puudutame ka autori suhtumist XX sajandi olulisematesse ajaloosündmustesse – Nõukogude Liidu ja sotsialismileeri lagunemisse, Eesti ja Baltimaade vabanemisse ning tänapäeva Venemaa ja Baltimaade suhetesse.

Lugupeetud Kuressaare linna elanikud!

Teie poole pöördub imekauni Kuressaare endine elanik. Täpselt 50 aastat on möödunud sellest ajast, kui mul oli õnn elada teie veetlevas linnas Väike-Sadama tänavas. Kuressaares elasin neli aastat: 1956. aastast kuni 1960. aastani.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 57 korda, sh täna 1)