Kõne Iffile: Albert Uustulndi 85. sünniaastapäeva eel räägime tema fenomenist laulukirjutaja

Minu esimene kokkupuude Albert Uustulndi lugudega oli 1967. aastal, kui me mängisime toonase Kingissepa keskkooli ansambliga Müstikud ühes pulmas.

 Siis oli lugu “Meri ja tüdruk” (“Tüdruk, armastan päikest ja tuuli…”) täiesti uus lugu, mis oli tehtud minu mäletamise järgi ühe kuuldemängu jaoks. Olgu vahemärkusena öeldud, et sellele kuuldemängule kirjutas kõigepealt muusika üks helilooja, aga see ei sobinud millegipärast, ja Uustulnd oli siis otsustanud, et teeb õige ise muusika.

1967. aastal oli see laul väga aktuaalne, me olime seda kusagilt poole kõrvaga jõudnud kuulda ja ma mäletan, et kirjutasime need sõnad kuidagi üles ja seda laulu me seal pulmas ka mängisime. Kuna meie meelelaad oli tol ajal aga täidetud igasuguste biitmuusika värkidega, siis meie meelest sellisest kolmeduuri labasest valsikesest mingit sädet ei saanud, ehkki mängisime selle ära. Meil oli vaja rohkem “traadimuusikat” teha.

Läks aegu mööda mõned aastad, siis hakkasid Eesti Raadios kõlama Uustulndi laulud, mida laulsid Kalmer Tennosaar, Jaak Joala ja Boris Lehtlaan. Paralleelselt hakkasid igasugused väikesed külaansamblid tegema igasuguseid magusamaid lugusid ja valsse, teades, et need vanemale rahvale peale lähevad. Neid lugusid tehakse ka tänapäeval kümneid ja kümneid, aga 99 protsenti nendest ei jõua mitte kunagi mitte kuskile, hoolimata sellest, et kõik reeglid on paigas – ilusad lihtsad sõnad, kena viisikene ja äärmiselt lihtne kolmeduuri harmoonia.

Aga see ongi salapärane X, mis ühest sellisest loost teeb tõelise lööginumbri ja teised matab ajaloohõlma alla. Albertil oli seletamatu anne teha nii head viisi kui ka head teksti, mida paljudel ei ole. Paljud üritavad seda kopeerida või sellest šnitti võtta, aga see ei õnnestu. Kui hittide kirjutamine oleks nii lihtne, kui ta tundub, siis oleksid kõik lood hitid.

Albert kuuldavasti ei teadnud kahte asja: ta ei teadnud nootidest midagi ja ta oli ka öelnud, et ta ei tea, mis maitse on viinal. Aga temal see ometi õnnestus. Ma arvan, et tal õnnestus see seepärast, et see kõik tuli tal kuidagi ürgselt südamepõhjast, ilma et ta oleks mõelnud kasude, populaarsuse või millegi sellise peale.

Mäletan, kui 1994. aastal oli turnee, kus me laulsime Uustulndi laule, siis ma sain esimest korda sellise pildi, kui kihvt helilooja ta tegelikult oli. Ta ei ole teinud ainult valsikesi, vaid tal on täiesti keerulist muusikat ka. See on täiesti üllatav, sest inimene, kes ei ole saanud spetsiaalset kompositsioonialast haridust, on väga vaheldusrikas ja mitmekülgne laululooja.

Ise olen Uustulndi laule ikka laulnud. Ükskord tuli ju isegi välja tema lauludega plaat ja siis ma õppisin neid lugusid juurde. Praegu ma võin öelda küll, et juhul kui läheb ikka tantsimiseks, siis üks kindel lugu, mida tuleb mängida, on seesama “Tüdruku” laul. Seda ma olen laulnud viimased 40 aastat küll.

Pühapäeval olen tulemas ka Kuressaare kultuurikeskusse, kus tähistatakse Albert Uustuln-di sünniaastapäeva. Seal on mulle usaldatud kolme laulu laulmine: seesama “Tüdruk”, “Armsad silmad” ja “Ütle, meri, mu meri”. Viimasele ei ole Uustulnd küll viisi teinud, kuid on kirjutanud sõnad.
Ma arvan, et seal kontserdil kantakse ette Uustulndi laulude absoluutne paremik. Nii et soovitan kõigile neile, kes Alberti laule armastavad või teda isiklikult mäletavad.

Mina olin talle selline teretuttav, aga mäletan teda varasest lapsepõlvest, sest ta oli imposantne mees, pikk ilus mees, lokkis peaga, tal oli korralik rüht. Kuressaare linnas oli ta populaarne tegelane. Mis puutub aga Uustulndi kui kirjanikku, siis suhtun temasse väga hästi, kuigi ma kõike tema kirjutatut ei ole läbi lugenud. Aga nii palju, kui olen lugenud, võin öelda, et tal on hea keel ja niisugune vurhv on juures, mida kõigil kirjanikel ei ole.

Tema kirjutas mereteemalisi asju, ta tundis seda maailma ja tänu sellele on need lood väga nauditavad. Kui sa ikka loed asju, millest sa tajud, et selle on kirjutanud asjatundja, mitte aga mõni niisama algaja-poiss, ning Albert oli asjatundja, ta armastas merd ja kõike seda, mis merega kaasas käib.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 71 korda, sh täna 1)