Kiivrite ja rakmeteta katusepanijad rikkusid turvanõudeid (15)

Kiivrite ja rakmeteta katusepanijad rikkusid turvanõudeid

KIIVER ON KOHUSTUSLIK: Katusel tööd tehes tuleb määruse kohaselt kindlasti kanda kiivrit ja turvarakmeid.
Foto: Egon Ligi

Kuressaares Lossi tänava alguses asuva Krediidipanga katusel olid eile suures tööhoos Kentaur Haldus OÜ ehitajad. Juhuslik möödakäija juhtis Saarte Hääle fotograafi tähelepanu aga sellele, et töömeestel polnud katusel askeldades kiivreid peas.

Kui ehitusfirma juhatuse liikmelt Kaido Vidderilt aru pärisime, ütles Vidder, et pole sellega kursis, et töötajatel kiivreid peas ei olnud. “Nad peaksid olema teadlikud küll, et kiivreid tuleb kanda,” sõnas ta ja kinnitas, et tuletab seda ehitusmeestele kindlasti meelde.

Vidder nentis, et oli eelmisel nädalal näinud sealsamas läheduses ka kohalikke mehi, kes katust ehitades kiivrite asemel nokamütse kandsid. “Eks ta ole muidugi probleem, aga kindlasti see laheneb,” kinnitas Kaido Vidder, et ehitajatel tuleb siiski kiivreid kanda.

Tööinspektsiooni Saare maakonna inspektori Rein Nelise sõnul reguleerib kaitsekiivri kandmist ehitusobjektil valitsuse määrus “Töötervishoiu ja töö-ohutuse nõuded ehituses”, mille alusel peab tööohutusnõuete täitmise ja isikukaitsevahendite kasutamise tagama tööandja või tema poolt määratud koordinaator.

Selle määruse järgi on kaitsekiivri kandmine ehitusplatsil kohustuslik piirkondades, kus on tööprotsessist tulenevalt peavigastuse oht. Näiteks töö kõrgel paiknevatel töötamiskohtadel, töö redelitel ja tellingutel, tellingute püstitamisel ja lahtivõtmisel, töö tõsteseadmete, sealhulgas kraana tööpiirkonnas.

Nõuete rikkumine tõi menetluse

Lossi tänav 3 katusetöödel puudusid ehituspaigal kontrollimas käinud Rein Nelise sõnul töölistel peale kiivrite aga ka palju olulisemad asjad – ankurdatud köitega turvarakmed, mida on kohustuslik katusetööl kanda, kui puuduvad piirded katuse räästas. “Rikkumiste osas alustas tööinspektsioon tööandja suhtes haldusmenetlust,” ütles tööinspektor Saarte Häälele.

Rein Nelis rõhutas, et kõik inimesed, kes näevad selliseid tööohutusnõuete rikkumisi, informeerigu sellest kindlasti kohe kohalikku tööinspektorit telefonil 50 45 936. Kõnealuse ehitusfirma töömeestega juhtus alles mõne nädala eest samal objektil tööd alustades õnnelik õnnetus, kui tuul veel kinnitamata tellingud maja seina äärest tänavale ümber lükkas.

Siis olid tellingud linnavalitsuse kinnitusel püstitatud ilma tänavasulgemise loata ehk omavoliliselt ning linn algatas ses osas väärteomenetluse. Kiivrikandmise kohustuse eiramisest kirjutas Saarte Hääl ka suvel, kui tähelepanelik linnakodanik samuti osutas, et Kuressaare muusikakooli katusel olnud töömeestel puudusid kiivrid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 201 korda, sh täna 1)