Ajateenistusse enne võlgasid (1)

Ajateenistusse enne võlgasid

 

Uue aja noortel on hoopis teised mured, kui oskaks oodata. Mitme noormehe nägu või ema muutub murelikuks, kui tuleb jutuks ajateenistus. “Kui ta sinna läheb, kes siis võlad maksab?” on esimene küsimus.

Kui noormehed on endale soetanud arvuti või mõne muu tehnilise vidina järelmaksu või liisingu abil, siis nagu eksisteeriks probleem, kuidas ja millest ajateenistuse ajal liisingut maksta. Vaevalt et aitaks nõuanne: palun korraldage oma elu teises järjekorras – enne ajateenistus, siis laenud!

Mõnele noormehele on arvuti rohkem kui sõbra eest – selle abil saab suhelda ja maailma tundma õppida, selle abil saab endast märku anda, selle abil saab teha esimesi katsetusi oma palga teenimiseks, näiteks interneti kodulehtede kujundamisega vms.

Üldjuhul saavad ajateenijad 1169 kuni 2103 krooni toetust, sõltuvalt ametikohast ja teenitud kuudest võib see küündida koguni 3115 kroonini. Nii et kui pole just hirmkallist arvutit soetatud, peaks noormees liisinguga ise hakkama saama.

Uus sõltuvushäire – internet

Uut põlvkonda kummitavad ka uued sõltuvused. Nimelt internetisõltuvus. Mõelge, mis juhtub noormehega, kes on lapsest saati arvutiga üles kasvanud. Kui ta tuleb ajateenistusse, siis on seal võimalik arvutit kasutada üpris piiratud ajal, nii nagu päevaplaan lubab. Nii võibki nõrgema närvisüsteemiga noormees iselaadse häirega sattuda psühholoogide vaatevälja. Teenistuses on üldjuhul noorsõdurite aeg täidetud väljaõppega ja mitmedki noormehed võivad kaitseväes avastada, et ka ilma arvutita on võimalik elada.

Kas minna enne kõrgkooli või ajateenistusse?

Arvatakse, et laias laastus jagunevad inimesed kaheks: ühed juhivad ise oma elu ja teisi juhib elu. Esimesel juhul korraldatakse elu teatud plaanide järgi, teisel juhul vaadatakse, mida elul pakkuda on. Ka edasiõpingute ja pereelu planeerimine võiks lähtuda teadlikumatest valikutest. Hästi teevad need noormehed, kes lähevad kohe edasi kõrgkooli, kuid sissesaamise järel käivad ära ajateenistuses.

Selleks on ülikooliseadusega ette nähtud üks aasta akadeemilist puhkust. Ehkki kõrgkooli minek annab ajapikendust, on siiski soovitatav kohe ajateenistuses ära käia. Miks? Tihti saab kõrgkoolist alguse spetsialiseerumine ja karjääritegemise võimalused. Või tahetakse edasi minna magistrantuuri. Ka perekonna vajadused ilmnevad sel ajajärgul eriti teravalt – ühine eluasemelaen ja muud kaalukad otsused. Seetõttu tundubki ajateenistusse minek pärast kõrgkooli igati isikliku elu plaane rikkuva kohustusena.

Mis saab nendest, kes enne ajateenistust tööl käivad?

Kindlasti on olemas neid tublisid noormehi, kes on juba õpingute ajal endale nime teinud ja kusagil firmas hea tööotsa saanud. Ilmselgelt tundub neile ülekohtune, et riik neid ajateenistusse kutsudes nende hea töösuhte ära rikub. Võib-olla noormehed ei teagi, et seaduse järgi on nii, et töötaja ajateenistuse tõttu ei ole tööandjal lubatud töösuhet katkestada. Kes tunneb seadust, on rohkem kaitstud!

Kas andekad peavad ikka ajateenistuses käima?

Noorte seas on piisavalt neid, kes on mõnel alal eriti andekad. Muusika ja sport on just sellised alad, kus iga väikerahva esindaja saab teiste suurriikidega võrdselt rinda pista ja oma rahvale kuulsust tuua. Kas riik ei peaks neid inimesi oma riikliku huvi tõttu ajateenistusest vabastama? Ei! Seaduslik kohustus lasub kõigil. Sest kaitset vajavad kõik.

Aga riik on soodustanud nende andekate noorte elu sellega, et on võimaldanud muusikutel kandideerida kaitseväe orkestrisse või sportlastel staabi- ja sidepataljoni spordirühma. On üks “aga” – selleks peavad olema täidetud teatud tingimused. Info ajateenistuse, ajapikenduse saamise ja hüvitiste kohta asub internetis www.mil.ee (Kaitsevägi, kui valida menüüst “Ajateenistus”) või www.kra.ee (Kaitseressursside amet).

Viimasel ajal on ajateenistusse raske pääseda. Alati ei ole võimalik sobivat teenistuskohta leida. Ka selle kohta on nõuanne: planeerige ja tehke ise avaldus ajateenistuse kohustuse täitmise kohta varem, seda enam saab kaitseressursside amet võimaluse korral noormeeste soovidega arvestada ning noortel on suurem võimalus sattuda teenistusse neile sobivamal ajal.

Gustav Kutsar
kaitseväe vanemkaplan

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 84 korda, sh täna 1)