Hiiumaa mehe mälestusi õpingutest Kuressaare merekoolis

Hiiumaa mehe mälestusi õpingutest Kuressaare merekoolis

ORIGINAAL: Väljavõte Evald Kase mälestuste vihikust. Koopia leheküljest, kus ta mainib, et sai korterisse Kuressaares Pikk tn 10.
Foto: Repro

EVALD KASK (1910–2000) on Hiiumaal elanud meremees, kes 1944. aastal põgenes punaarmee eest vabasse maailma ja kes pagulaspõlves elas peamiselt Austraalias. Alljärgnevalt avaldame katke tema võõrsil ilmunud mälestustest: see puudutab aega, mil Evald Kask õppis Kuressaare merekoolis. Autori kirjapilt on muutmata.

Septembri keskel 1930. a tulin Kärdlas laevalt ära, kuna tahtsin minna merekooli1). Kuu lõpupäeval sõitsin Puulaidust mootorpaadil Triiki ja sealt 3 km Leisi alevisse, kus oli bussiühendus Kuressaarega. Kuressaarde jõudsin paar päeva enne koolitöö algust. Vana postkontori2) ees astusin bussist ja asetasin pakid kõrvalolevasse piimapoodi.

Juhatuse järgi leidsin koolimaja, S. Põllu tän. 4. Oli roosa ühekordne kivimaja3). Esiuks oli suletud. Väljasolev kojamees juhatas läbi hoovivärava tagaukse majja. Juhataja kpt. Jul. Teär saabus pea ja meie siirdusime tema kabinetti, kus esitasin oma dokumendid. Mind kirjutati I kl. õpilaste nimekirja. Sain koolijuhatajalt ka mõned pansionide aadressid, mille järgi hakkasin omale otsima korterit.

Eksituse tõttu sattusin Pikk tän. 10, Emmastest pärinevate Veskis’te majja4), kes lubasid mulle korteri, mis maksis 5 Ekr. kuus. Paar päeva hiljem tulid sinna elama ka Richard Sarapuu ja Edgar Uus Emmastest. Saime kolmepeale ühe suure toa.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 45 korda, sh täna 1)