Riigikogu liige surub läbi vana tuttava firma huve

Riigikogu keskkonnakomisjoni liige Rein Ratas surub jõuliselt läbi jäätmekäitlusfirma EcoPro arendust Laimjala vallas Ruhves, mis asub kaitsealal ja ehituskeeluvööndis.

Tallinnas asuva jäätmekäitlusfirma EcoPro üks omanikke, endine keskkonnaametnik Neeme Reinap ajab juba mõnda aega asju, et Saaremaal Ruhve poolsaarel looduskeskus rajada. Planeeringu järgi on puhkekülas parkla autodele ja haagissuvilatele, majutushoone, tualettruumid, telkimisplatsid, väliköök, matkaonnid ja -rajad ning vaatetorn. Arendaja 22-hektarine ala asub Natura 2000 kaitsealal rannakaitse- ja ehituskeeluvööndis.

Just matkaonnid äratasid kohalikes elanikes, vallavalitsuses ja keskkonnaametis kahtlusi, et Reinap ja tema kaasa ehitavad matkaonnide nime all suvilaid. Kui vallaametnikud Neeme Reinapilt küsisid, kas ta oleks nõus looduskeskuse rajama ka ilma matkaonnideta, said nad eitava vastuse – onnideta poleks looduskeskusel üldse mõtet, kirjutab Äripäev.

Enne detailplaneeringut käskis Laimjala vald EcoProl teha keskkonnamõjude hindamise. Reinap pöördus vana tuttava, endise keskkonnaministeeriumi kantsleri ja firmas Adepte juhtiveksperdina töötava Rein Ratase poole. Ratase koostatud hindamine leiab arenduses positiivseid mõjusid, olenemata sellest, et pole korralikku teed, joogivett ning lahendamata on reoveeküsimus.

Keskkonnaamet KMH-d heaks ei kiitnud, leides, et see ei vasta seaduse nõuetele, pole asjakohane ega piisav tegevusloa andmiseks, ning tegi omapoolsed parandusettepanekud. Talvel kiitis keskkonnaameti Lääne regiooni juht Kaja Lotman hindamise siiski heaks, kuid ta toob välja olulise nüansi. Nimelt on kuni 60-ruutmeetrise pinnaga ehitis väikeehitis ainult siis, kui see pole mõeldud avalikuks kasutuseks. Seega tekib küsimus, mis õppeotstarbelisest looduskülast üldse räägitakse ja järelikult ongi maaomanike ainus eesmärk endale loodusküla sildi all suvilad ehitada, nendib Äripäev.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)