Lugejate päev Tornimäe raamatukogus

Seoses raamatukogu päevadega kutsus Tornimäe raamatukogu oma lugejad kokku 28. oktoobril, et ühiselt teelauas rääkida lugemisest ja tänapäeva kirjandusest.

Kahel viimasel aastal on enamloetud raamatute hulgas eiskohal eesti autorid. Eelmisel aastal olid kõige rohkem loetud raamatud: Maire Aunaste “Viis aastat peidus”, Mari Saat “Lasnamäe lunastaja”, Adena Sepp “Saatuslikud jõulud”, Mihkel Raud “Musta pori näkku”. Ja siis tulid elulooraamatud, mida loetakse väga meelsasti. Sellel aastal on kõige enam laenutatud Justin Petrone “Minu Eesti”, Ira Lember “Päevalilled”, Erik Tohvri “Peeglikillud”, Mihkel Mutt “Mälestused”, Madis Jürgen “Kõik puha omad joped”, Asta Kaljuste “Elu täis imesid”.

Ühises arutelus lugejatega selgus, et rahvale meeldivad väga tõsielu teemalised raamatud, milles on meie rahva ajalugu ja tänapäev siiralt välja toodud. Endine pedagoog Virve Koppel tõi näiteks Eesti Päevalehe sarjast “Eesti mälu” H. Rosenthali “Eesti rahva kultuuripüüdlused ühe inimpõlve jooksul”, mida peaksid lugema kõik inimesed ja eriti noored, et mõista meie ajalugu, mis selles raamatus on väga tõepäraselt kirjutatud.

Tornimäe põhikooli õpetaja Külli Reinart rääkis tänapäeva koolielust ja eriti koolikiusamisest otsese pildi andvast Margus Karu raamatust “Nullpunkt”. Rääkisime ka Sofi Oksaneni menukist “Puhastus”. Tuginedes ajakirjanduse andmetele, ei tahtnud paljud seda lugema hakata. Püüdsin neile seletada, mille poolest see raamat erineb Eestis kirjutatud raamatutest ja ega need meie inimesed nii õelad olegi, nagu paljud väidavad. Lõpuks soovitasin ikka kõigil ise see raamat läbi lugeda ja siis oma otsus teha. Ka selles raamatus on kirjutatud armastusest, mis alati ei ole õnnelik ja sunnib inimest käituma vägagi julmalt.

Lugejad püüdsid meenutada, mida nad vene ajal lugesid ja leidsid, et polegi midagi meeles. Meenutasime, kuidas ilmusid ajalooainelised raamatud, mis olid kirjutatud teisiti, kui me varem olime harjunud lugema. Näiteks kuidas lugesime peaaegu kapsaks A. Selinko “Desiree” ja L. Hietamehe “Vürstitar Sonja” lood.

Anu Urmet
Tornimäe raamatukogu juhataja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)