Kõhutõbi pani kümned Leisi lapsed oksendama (13)

Kõhutõbi pani kümned Leisi lapsed oksendama

MURELIK: Kui eile päeval arvas koolijuht Tõnu Erin Saarte Häälega rääkides, et tõbi on tabanud ehk paarikümmet last, siis õhtuks oli selgunud, et koolist on juba varem koju jäänud või haigestus eile kokku viiskümmend last.
Foto: Kertu Kalmus

Leisi keskkool kutsus eile kohale tervisekaitse ametnikud, et tuvastada kümned õpilased oksendama ja kõhulahtisust põdema pannud tõve või mürgituse põhjus.

“Leisi keskkoolis on epideemia, ligi pooled õpilased on kodus, oksendavad ja põevad kõhulahtisust. Kooli juhtkond ei suuda aga otsustada, kas kool sulgeda või mitte.” Kuigi koolitüdruku poolt Saarte Häälele saadetud vihjes viidati, et Leisi keskkooli tabanud haiguspuhang on tõvevoodisse viinud koguni pooled õpilased, ei ole see kooli direktori Tõnu Erini sõnul tõsi.

“Mingit epideemiat, pandeemiat ega katku meil kindlasti ei ole,” pareeris Erin eile lõuna ajal, kui oli tutvunud lehetoimetusele saadetud vihje sisuga. Koolis õpib kodulehekülje andmetel 213 last. Leisi perearst Katrin Kallasmaa ütles eile Saarte Häälele, et tema hinnangul võib kõhulahtisust ja oksendamist põhjustada vastremonditud kooli veesüsteemi rike. Sest perearsti sõnul ei ole tõenäoline, et nii kiiresti – ühe päevaga – oleks levinud mõni viiruslik haigus.

“Meile on viimastel päevadel teada antud ainult mõnest köhast-nohust ja valusast kurgust, kuid kõhulahtisust või oksendamist pole olnud,” tõdes Kallasmaa, kelle sõnul pöördus nende poole eile kõhutõve tõttu vaid üks kooli töötaja, kuid mitte ükski laps. Hommikul võttis Katrin Kallasmaaga aga ühendust kooli majandusjuht ja talle soovitas perearst kohale kutsuda tervisekaitse spetsialistid. “Meil ju pole endal võimalust proove võtta,” lisas ta.

Koolijuht Tõnu Erin palus eile õhtupoolikul Saarte Häälega rääkides suhtuda asja rahulikult, sest koolis olid kohal tervisekaitsetöötajad, kes võtsid veeproovid ja peavad tuvastama, millega tegu. Tõnu Erini sõnul on tõbi tabanud umbes viitkümmet õpilast ja täna tehakse koolis lühendatud päev. Koolimajas toitlustada ei tohi ja täna Tallinna saadetavate proovide tulemused selguvad ilmselt alles esmaspäeval.

Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep ütles Saarte Häälele eile lõunaajal, et kuulis kiiresti levivast kõhutõvest hommikul, kuid midagi täpsemat ta öelda ei osanud. “See on ikka koolijuhi pädevus,” viitas Mõtlep kooli ajutisest sulgemisest rääkides. Eile kell 16.15 Saarte Häälega vesteldes oli Mõtlepi hääl juba murelik, sest selleks hetkeks oli temale teadaolevalt kõhuhäda ja oksendamisega kimpus juba poolsada last. Mõtlep eitas siiski võimalust, et lapsed said mürgituse kooli veesüsteemist, sest uut pumplat kasutatakse juba kevadest saadik ja siiani pole sellega muret olnud.

Vallavanem tõdes, et viiskümmend haiget last on väga tõsine märk ja tänane päev peab andma selgust, mis edasi teha. Palju sõltub sellest, kas haiguspuhang vaibub või mitte. Ludvik Mõtlep lisas, et talle teadaolevalt olid mõned üksikud kõhutõvejuhud Leisi koolis ka paar-kolm nädalat tagasi, siis aga kadusid, kuni eile järsku mitukümmend last korraga haigeks jäi.

Miks lapsed nüüd aga arsti juurde ei läinud? Vallavanema arvates on põhjus selles, et inimesed ei kipu kohe esimesel päeval, kui end halvasti tunnevad, arstiabi otsima ja üritavad ise hakkama saada. Tervisekaitseameti kommentaari ei õnnestunud Saarte Häälel eile õhtul saada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 88 korda, sh täna 1)