Saare kiiged Narvas kolmandal kohal

Saare kiiged Narvas kolmandal kohal

ASTRA MÕISTLIK: Kuressaare näituse avamisel.
Foto: Rita Loel

27. ja 28. septembril peeti Narvas XIII Eesti muuseumide festivali. Saaremaa muuseumi toel jõudis Narva Hermanni linnuse torni ülakorrusele Astra Mõistliku näitus “Kikerikiik”, mida sai suvelõpul vaadata ka meie linnuses. Saarlaste näitus jäi koos spordimuuseumi näitusega “Meie oma olümpiamäng” jagama kolmandat kohta.

“See oli minu esimene kureeritud näitus ja ma olen tulemusega väga-väga rahul,” ütles Mõistlik ja lisas, et juba Saaremaal oli näitusel palju vaatajaid. “See on küll lastele mõeldud, aga tegevust jagub kõigile. Peab mõtlema, aga ehk õnnestub seda teemat veel edasi arendada.” 

Näituse keskmes on kaks kiike, mille abil külastaja saab tekitada helisid ja pilte selleks, et avada enda jaoks Valjala mustri sajanditevanune kood. “Kikerikiik” tutvustab 19. sajandi Valjala kihelkonna rahvariidemustrit läbi tänapäevaste meediumide. Näitus on mängulise keskkonnaga, mis annab lapsele ideid rahvarõivamustrite tõlgendamiseks. “Kikerikiik” ühendab pildi ja heli, et luua oma tõlgendus Valjala kihelkonna rahvarõivamustritest.

Žürii tööd juhtinud Eesti muuseumide ühingu aseesimehe Ülle Kruusi sõnul toimus festivalil lisaks näitustele kahepäevane erialaspetsialistide kokkusaamine teemal “Näitusi igale maitsele?”. “Oli diskussiooni ja arutelusid, kas või näiteks selle üle, millised on näituste eri aspektid meil ja Soomes. Näitustepakett oli väga eriilmeline. Esikoht jäi tänavu välja andmata. Enamik näitusi oli tekstipõhiseid ja esemeid vähe.

See on ehk praeguse majandussurutise tulemus. Samas olid kõik näitused suhteliselt võrdse tasemega ja valiku tegemine raske.” Saarlaste näituse puhul tõi žürii esile huvitavaid ideid ja alternatiivseid lähenemisi traditsioonilisele teemale. Teist kohta jagasid Eduard Vilde muuseumi näitus “Kirjanik kohvriga” ja Eesti tervishoiumuuseumi “Dopingu valus tõehetk”. Kokku osales festivalil üheksa näitust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 81 korda, sh täna 1)