Poekettide kampaaniad suretavad Lindmäe seakasvatuse välja (21)

Poekettide kampaaniad suretavad Lindmäe seakasvatuse välja

KAMPAANIAOHVER: Kui poekülastaja reeglina hinnakampaaniatest võidab, siis Rain Lindmäe sissetulekule on sellistel kampaaniatel kurvad tagajärjed.
Foto: Egon Ligi

Kaubanduskettide müügikampaaniad on oluliselt pärssinud Tahula seafarmi toodangu läbimüüki, mistõttu farm on lühikese ajaga vähendanud sigade arvu poole võrra.

“Vanasti oli mul poes saba ukse taga, aga nüüd käib mõni ostja päeva jooksul,” ütles Saaremaa ainus väiketootjast seakasvataja ja lihapoe omanik Rain Lindmäe, kelle sõnul sai suurem tagasiminek alguse pärast Maxima kaubandusketi Kuressaarde tulekut. “Nendel on kogu aeg üks kampaania teise otsa,” märkis ta.

Viimase pooleteise aastaga on Lindmäe 500-pealisest seakarjast järele jäänud 200 siga, emiste arv on vähenenud 40-lt kaheksale. “Prognoosin, et järgmise aasta jooksul väheneb mul kari veel kaks korda, proovin jätkata saja seaga,” sõnas seakasvataja, kes nõudluse kasvades on siiski valmis kohe karja suurendama.

Lindmäe rääkis, et tema sortiment jääb hinnavahemikku 30–67 krooni, mis on iseenesest kaubanduskettide omast odavam, kuid 40 kroonile lähenevad kampaaniahinnad meelitavad ostjad suurpoodidesse. “Kampaaniate hind on natuke odavam kui minu hind ja eks igaüks loeb oma viimaseid kroone,” arvas põllumees.

Rain Lindmäe sõnul pole poekettides pakutav sealiha kindlasti nii värske, kui on tema kaupluses müüdav. “Minu sead jooksevad siinsamas, poest viie kilomeetri kaugusel,” ütles seakasvataja, kelle sõnul kiidavad klindid tema kasvatatud liha kodust maitset, mis erineb suurfarmide tuimast toodangust. “Niimoodi kliendid ütlevad, aga vähemaks jääb neid ometi.”

Tahula farmi toodang võiks Lindmäe sõnul olla veelgi maitsvam, kui sigu kartulipudruga sööta. Vanasti tassis Rain Lindmäe sigadele sööklatest toidujäätmeid ja kartulikoori, vaaritas neile ninaesist juurviljakasvatajast venna Guido Lindmäe käest saadud kapsalehtedest ja kartulist. Aga kaua niiviisi rassida ei jõua. “Nüüd olen läinud lihtsamat teed – mingit vadakut, petti ega piimaolluseid ma enam kusagilt kokku ei korja,” rääkis lihatootja, kes annab sigadele vaid ise valmistatud jõusööta, milleks kasutab talunik Kaido Kirstult ostetud teravilja segatuna kontsentraadiga.

1987. aastal seakasvatusega alustanud Rain Lindmäe sõnul ei ole ta selle tööga rikkaks saanud. Juba 20 aastat on ta hommikust hilisõhtuni sigalas tööd rügades ehitanud samal ajal üksinda ka maja, mis siiani pole päris valmis. “Ei tule kõne allagi, et võiksin endale maja peal lubada mingeid ehitusmehi, kõik raha, mis tuleb, läheb tegelikult tootmisse tagasi,” kinnitas ta.

Lindmäe usub, et temal kui väiketootjal tulevad seakasvatuses paremad päevad veel kunagi tagasi, samas ei pelga ta musta stsenaariumi. “Arvan, et ma saan igas eluvaldkonnas hakkama. Kui pole põllumehi tarvis, siis jätkame millegi muuga,” lausus ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 98 korda, sh täna 1)