Saaremaal nähti albiino linavästrikku (1)

Saaremaal nähti albiino linavästrikku

Foto: Erakogu

Harrastusornitoloog Hillar Lipp kirjutas Saarte Häälele, et valget ehk albinootilist linavästrikku nähti septembri algul Kesk-Saaremaal ja vaadeldi pikemaajaliselt koos sügisrändeks valmistuvate liigikaaslastega toiduotsingul. Albinism tähendab Lipu sõnul teatava pigmendi puudumist organismis, mis inimesel, loomal või linnul avaldub piimvalge naha, karvkatte, sulestiku või taimedel rohelise värvuse puudumisena ning on seega looduses ikkagi harvaesinev ja seetõttu alati tähelepanu köitev.

“Linavästrik (Motacilla alba) on pikahännaline ja sale musta-valge-hallikirju lind ning üks tavalisemaid külalisi meie koduõuel. Ta on üks populaarsemaid linde, millest annab tunnistust tema rahvapäraste nimede rohkus, mida on teada pea 70,” kirjutas Hillar Lipp. Eesti rahvapärimustes on seda lindu sageli seostatud kahe teemaga – kevadise jäämineku ja linakasvatusega.

Saabudes kevadel märtsi lõpul või aprilli algul, kui jää on viimaseid päevi jõgedel, otsivad linavästrikud toitu just jää servast, kuna sel ajal putukaid veel maapinnal napib, ning see on andnud põhjuse nimetada teda ka “jäälõhkujaks”. Hillar Lipu sõnul tegutseb linavästrik tihti maapinnal, kus ta, viibutades oma pikka saba, jookseb lühikeste sibavate sammudega ja teeb aeg-ajalt hüppeid lendavate putukate püüdmiseks.

Tema südikus äratab tähelepanu ka rändel, kus ta ei karda lennata isegi tormise mere kohal. “Linavästrike lahkumine ja põhjapoolsete asurkondade läbiränne algab Eestis augusti viimasel dekaadil, olles märgatavaim poolest septembrist oktoobri keskpaigani,” märkis Lipp.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)