Tühjaks pumbatud Stebeli patarei täitub uuesti veega (lisatud video!) (3)

Tühjaks pumbatud Stebeli patarei täitub uuesti veega (lisatud video!)

HARULDUS: Patarei sisemusest leiti kunagine inseneriteaduse tippsaavutus – mehaaniline arvutiseade.
Foto: Tõnu Veldre

Üle Eesti kokku tulnud sõjaajaloohuvilised alustasid reede öösel ja lõpetasid laupäeva pärastlõunal Torgu vallale kuuluva, Sõrve 70 aastat tagasi rajatud nn Stebeli patarei komandopunkti veest tühjaks pumpamise. Pühapäeva lõunaks oli vett taas kogunenud 15 cm.

“Kahjuks vajab see kompleks kiiremas korras investorit, sest niisama seda turistidele näidata ei saa. Samas on tohutu huvi olemas,” lausus Saaremaa muinsuskaitse seltsi esimees Tõnu Veldre, lisades, et kuna põrandas on augud, mida ei ole näha, on allaminek seotud suure riskiga. “Kui ruumid oleks survepesuriga mudast puhtaks pestud ja seal oleks mingisugune valgustus ja ventilatsioon, siis see maa-all-oleku tunne on midagi niisugust, mida koged ainult seal maa all,” märkis Veldre.

Eksponaadid on maa-aluses komandopunktis juba olemas: “Ventilatsioonitorud, elektrikapid, mis hetkel küll jubedad välja näevad, ja loomulikult N Liidu esimene rauast personaalarvuti, kunagine inseneride tippsaavutus – kahurite tulejuhtimise mehaaniline arvutiseade, mis pumpamise tulemusena avastati,” kirjeldas Veldre.

Kokku üle 12 tunni väldanud pumpamise tulemusena said militaarhuvilised kinnitust, et seitset korrust maa all ei ole, vaid ainult kaks ja pool korrust. Ka ühendust merega ei ole – patareis olnud kõige tavalisem pinnasevesi juhiti suurte pumpadega komandopunkti kõrval asuvasse merre viivasse kraavi.
Pärast Teist maailmasõda on seda punkrit vähemalt ühel korral ka varem tühjaks pumbatud – 1987. aastal. Siis olid eestvedajateks ukrainlased ja pumpajad toodi Tallinnast.

Komandopunktile on püstitatud betoonist obelisk ja seal on säilinud patarei vaatlustorn, mis väliselt sarnaneb tuulikuga. Lisaks kuuluvad patarei koosseisu kaks maa-alust veega täitunud suurtükitorni, katlamaja ja sõjaväelinnak, mis jäävad aga komandopunktist kaugemale ja asuvad eramaadel. Stebeli patarei valmis 1941. aasta kevadel, vahetult enne NSV Liidu ja Saksamaa vahel puhkenud sõda. Nime sai rajatis selle esimese komandöri, punalaevastiku kapteni Aleksandr Stebeli järgi. Stebeli patarei suurtükkidest oli võimalik tulistada 40 km kaugusele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 236 korda, sh täna 1)