Heldur Harry laulmised (1)

Heldur Harry laulmised

Tänavu Birgitta festivalil etendunud Christoph Willibald Glucki ooperis “Orpheus ja Eurydike” laulis Heldur Harry Põlda (paremal) Amori rolli. Eesti Ekspress kirjutas sel puhul: “Etenduse vaieldamatu staar oli Amori osa täitnud Heldur Harry Põlda, kelle ebaeestlaslik emotsionaalsus ja vaba olek lummasid alates esimesest sammust rambivalguses. Milline kaunis hääl, milline musikaalsus, milline loomulik Issandast antud sarm ja anne! Vaatamata pidevale liikumisele nii laval kui ka publiku vahel treppidel ei kostnud tema häälest ühtegi pingutust ega vääratust.” Selle kõige taga on meeletu töö ja laval-olla-tahtmine.
Foto: Halliki Põlda

Saaremaa poisil Heldur Harry Põldal on tänavu olnud mitu võimalust rõõmustada mitte ainult Eesti, vaid ka välismaa publikut. Aprillis esines ta Eestis toimunud NATO konverentsi külalistele, mais Eestis riigivisiidil viibinud Soome presidendile Tarja Halonenile, juunis Madridis sealse filharmoonia suures saalis.

31. augustist 5. septembrini oli Heldur Harry koos Estonia poistekoori poisi Voldemar Kautsi ja juhendaja Zoja Hertziga Tšehhimaal, et laulda Ostravas toimunud suurel kontserdil. Heldur Harry ema Halliki Põlda sõnul võttis neid Prahas vastu ja toetas ka kontserti Tšehhi Eesti saatkond. “Kontsert Ostrava filharmoonia saalis toimus 3. septembril. Esines Ostrava filharmoonia orkester, dirigendiks Prahas sündinud, kuid praegu New Yorgis elav Petr Kotik. Kontserdil kõlanud nelja teose hulgas oli Peterburi helilooja Galina Ustvolskaja esimene sümfoonia, mis on kirjutatud kahele poiss-sopranile ja sümfooniaorkestrile. Pooletunnise sümfoonia kandsid Heldur ja Voldemar ette vene keeles.”

Kontserdil viibis ka Eesti uus suursaadik Tšehhis Lembit Uibo saatjaskonnaga, kes asus ametisse alles päev pärast poiste Tšehhimaale jõudmist ja Ostrava külastus oli tema esimene töö Tšehhis. Halliki Põlda sõnul oli tore kohtumine kontserdil lavastaja Jirí Nekvasiliga, kes kaks aastat tagasi lavastas Birgitta festivalil Britteni ooperi “Kruvipööre”, kus Heldur Harry laulis peaosa ja mis märgiti ära Kultuurkapitali preemiaga. “Jirí kiitis väga Heldur Harry arengut lauljana ja avaldas lootust, et saab temaga kunagi veel koostööd teha.

Kontserdi vastu tundis elavat huvi kohalik press. Poistel tuli pärast peaproovi anda mitu raadio- ja teleintervjuud ning osaleda ka TV otsesaates, kus nad samuti laulmisest ei pääsenud. Kontserdipäev oli seega nii pingeline, et ära jäi plaanitud lõuna suursaadikuga – poisid vajasid enne kontserti tunnikese puhkust.” Järgmisel päeval toimus samas saalis ka Ustvolskaja teose plaadistamine ning loodetavasti õnnestub ka eesti muusikasõpradel seda hingeliigutavat teost kuulata.

Juba 16. septembril läheb Heldur Harry koos Estonia poistekooriga kontsertturneele Kreekasse. Oma 14. sünnipäeva alustab ta ekskursiooniga Akropolis ja õhtul esineb kontserdil solistina. Saaremaa publik saab Heldur Harry Põlda laulmist kuulata 23. oktoobril Kuressaare Laurentiuse kirikus, kus ta esineb koos Arsise kellade ansambliga. Samas esitletakse ühist uut CD-d.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)