Eesti on vähendanud puu- ja juurviljades sisalduvate mürkainete kontrollimist

Põllumajandusuuringute keskuse hinnangul on toiduohutuse järelevalve käigus võetud proovide arv viidud Eestis miinimumini, mis ei võimalda saada ülevaadet pestitsiidijääkide sisaldusest Eesti turul olevates puu- ja köögiviljades.

Põllumajandusuuringute keskuse jääkide ja saasteainete labori kvaliteedijuht Merike Toome ütles Saarte Häälele, et võrreldes möödunud aastaga vähenes laboris tehtavate toiduohutuse järelevalve proovide arv 170-lt 110-le. Tippaastatel on laboris tehtud 400 proovi.

Toome hinnangul katab analüüsiks esitatavate proovide arv küll Euroopa Liidu seireprogrammis ettenähtud proovide arvu, mis ei taga aga toiduohutuse kontrolli eesmärkide täitmist. Praegu on Euroopa Liidus monitooritavate taimekaitsevahendite nimekirjas 220 toimeainet, nende isomeeri ja metaboliidi. Jälgitavate toimeainete nimekirja lülitatakse järjest uusi nimesid, ka Eestis lubatud taimekaitsevahendite nimekiri pikeneb igal aastal.

Taimekaitsevahendite kasutamise eeskirjadest kinnipidamise korral ei peaks põllumajandussaadustesse ega keskkonda vähemalt teoreetiliselt jääke jääma. See on nii teoreetiliselt, kuid on väga palju erinevaid põhjusi, nagu ebasoodsad ilmastikuolud, valed agrotehnikavõtted, uuringuteta turule paiskamine, kasumi tootmine jms, miks jäägid kipuvad põllumajandussaadustesse siiski jääma, ohustades tarbijate tervist. Ehkki valdavalt jääb pestitsiidide sisaldus lubatu piiresse, on teatud riike ja tooteid, kus taimekaitsevahendite jääke esineb rohkem ja mida on alust umbusaldada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)