Minu öökapiraamat

Minu öökapiraamat

 

Pigem loen teatmeteoseid ja mälestusi, minu eesmärgiks ei ole ühtki raamatut kaanest kaaneni läbi lugeda, vaid saada raamatutest midagi, mis mind huvitab.

Üks raamat, mida praegu loen, on “Rooma”, sarjast “Tsivilisatsioonide teejuht”. Leidsin selle raamatu raamatukauplusest täiesti juhuslikult ja selles on Rooma impeeriumi hästi kirjeldatud. Hetkel tegelen just Rooma sõjaväe uurimisega. Üllataval kombel avastasin palju sarnaseid jooni praeguse ajaga.

Rooma riik oli üldiselt huvitav nähtus, mis alustas päris metsikult tasemelt ja jõudis kõrge demokraatiani ja sealt edasi impeeriumini. Kui me räägime Rooma sõjaväes teenimisest, siis oli nii, et iga Rooma kodanik pidi teenima sõjaväes, ja siin on huvitav rida: “Kes tahavad poliitilist karjääri teha, peavad kohustuslikus korras sõjaväeteenistuse läbima.” See on meie praegustele untsantsakatele hea eeskuju.

Veel on minu öökapil “Lühike maailma ajalugu”. Selles on maailma ajalugu süstematiseeritud. Kui meie omal ajal ajalookursust koolis läbisime, oli see Marxi põhimõtete järgi jagatud, aga selles raamatus on kirjas kogu inimkonna ajalugu kuni tänaseni. Samas on ajalugu kirjas ka kontinentide kaupa, kultuuride kaupa, ja leiab päris palju huvitavaid asju.

Veel on mul öökapil raamat, mida hiljuti lehitsesin – Pavel Petrovi “Punalipuline Balti laevastik ja Eesti aastatel 1939–1941”. Päris huvitav on lugeda, kuidas toona meie idanaaber suhtus või ei suhtunud üldse Eesti Vabariigi olemasollu.

Päris palju on mul siin ka viikingitest rääkivaid raamatuid. Kuna tahan aru saada, kust me pärit oleme, siis olen viikingite uurimisega palju tegelenud. Olen kindel, et saarlased olid viikingid. Aga kui lugeda üles, on mul siin “Viikingite maailm”, “Avastusretk viikingite maailma”, “Viikingid” ja veel kord “Viikingid”. Nende nelja raamatu kõrval “Muistsed laevad, iidsed paadid”. Neid asju tuleb pidevalt omavahel võrrelda.

Tarmo Kõuts
saarlasest mere-, sõja- ja riigimees

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 45 korda, sh täna 1)