Stebeli patarei plaanitakse tühjaks pumbata (14)

Sõjaajaloo huvilistel on plaanis pumbata veest tühjaks Sõrves asuva ja Torgu vallale kuuluva II maailmasõja aegse rannakaitsepatarei osaliselt maa sees paiknev kahekordne komandopunkt, mida rahvas kutsub patarei kunagise ukrainlasest komandöri järgi Stebeli patareiks. Vesi planeeritakse juhtida komandopunkti kõrval olevasse merre viivasse kraavi.

Saaremaa muinsuskaitse seltsi esimees Tõnu Veldre ütles Saarte Häälele, et esimene põhjus on muidugi see, et iga teine turist, kes satub Sõrve militaarmuuseumisse, küsib, kus teil siin need katakombid ehk siis see Stebeli patarei on.

“Aga kuna praegu tuleb sinna ülevalt ja alt vett sisse ning ohutuse mõttes ei saa inimesi sinna lasta, siis nüüd me üritame seda tühjaks pumbata,” selgitas Veldre. Ta lisas, et 1987. aastal üritasid seda teha Ukraina sukeldujad.

Veldre avaldas lootust, et vesi ei tule seekord nii ruttu uuesti sisse tagasi. Ta lisas, et samas jääb lootus, et seal all on ka põnevaid eksponaate muuseumi jaoks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 87 korda, sh täna 1)