Saaremaa vetest leiti Briti hukkunud sõjalaevad

Möödunud nädala lõpul Saaremaa lähistel läbi viidud operatsiooni käigus leidis miinijahtija Ugandi Eesti Vabadussõja ajal hukkunud Briti sõjalaevade HMS (Her Majesty´s Ships) Cassandra, HMS Myrtle’i ja HMS Gentiani vrakid. Kõik kolm vrakki asuvad kaitsejõudude peastaabi teatel 60–100 meetri sügavusel ja kuuluvad vastavalt rahvusvahelistele tavadele Ühendkuningriigile.

 Kui esialgu pidi vrakkide otsingul kaasa lööma ka Eesti meremuuseumi allveearheoloog Vello Mäss, siis otsinguoperatsioonil ta paraku osaleda ei saanud, kuna tööd Tallinna Lennusadamaga hoidsid teda pealinnas kinni. Mäss kinnitas Saarte Häälele möödunud nädalal, et meremuuseum on mereväele andnud kõik vajalikud juhised, et vrakid üles leitaks.

Ugandi komandöri vanemleitnant Villu Klesmanni sõnul oleks vrakkide leidmine olnud mõned aastad tagasi oluliselt raskem, ent tänastel mereväe laevadel on kasutada palju kaasaegsem tehnika. “Sonaripildi järgi võime üsna kindlad olla, et tegemist on just Cassandra, Gentiani ja Myrtle’iga,” kinnitas Klesmann.

Kergristleja HMS Cassandra uppus Saaremaa lähistel miiniplahvatuses ööl vastu 6. detsembrit 1918. aastal, kui Briti laevastik oli teel Tallinna toetamaks noort Eesti Vabariiki. Plahvatuses hukkus kümme meest, ülejäänud 400 meeskonnaliiget evakueeriti. Miinitraalerid HMS Myrtle ja HMS Gentian sõitsid miinile 1919. aasta 15. juulil miinitraalimistööde käigus. Hukkus üheksa meremeest, neist kolm on maetud Kaitseväe kalmistule Tallinnas. HMS Myrtle’i ahtriosa leiti juba 1937. aastal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 59 korda, sh täna 1)