Saaremaa päev tõi maja rahvast täis

Saaremaa päev tõi maja rahvast täis

MAITSES HÄSTI: Karja pagariäri laua juures oli võimalik maitsta kõiki kaasas olnud leiva- ja sepikusorte. Osa maitses, osa valis, osa maksis, osa ootas oma järge lauale ligi pääsemiseks.
Foto: Alar Pintsaar

Laupäeval oli kõigil huvilistel võimalik tulla Stockholmi Eesti Majja ja osa saada Eesti taasiseseisvumise päeva puhul korraldatud Saaremaa päevast.

Päeva korraldas Rootsi Eestlaste Liidu (REL) Stockholmi osakond ning toetas Eesti Komitee Fond. Kell 12 tervitas Malle Allvee kõiki kohaletulnuid ehtsa saaremaise kõnega. Ei kõlanud selles kõnes ühtegi ”õ” tähte, ainult ”ö” ja lisaks oli see ikka ehtsas Saaremaa murrakus. Oma kõne lõpuks luges ta ette ühe saare nalja ning ütles, et kui sa sellest aru ei saanud, siis pole sa ikka õige saarlane kah!

Jaan Vilval kõneles saarlaste ühingu poolt ning Alar Pintsaar REL Stockholmi nimel. Järg oligi jõudnud tantsurühma Piiprellid esinemiseni. Nende juhendaja Eena Mark tutvustas kõiki tantse ja veidi ka Saaremaad ning nii muutus nende esinemine veelgi nauditavamaks. Seljas kandsid esinejad Muhu vanemat tüüpi rahvariideid. Vaatajaid jagus nii toolidele, püsti seisma kui ka ukse vahelt sisse piiluma.

Vaheldumisi tantsurühmaga esines kohaletulnutele Reet Lõugas oma akordioniga. Samal ajal oli võimalik osta kaasa saaremaist kaupa. Korraldajad palusid vabandust, et liha- ja kalakaup nii ruttu otsa sai. Nad küll hoiatasid kaubitsejaid ette, et võtku ikka rohkem liha ja kala kaasa, kuid ega see saarlane nii sõnakuulelik ei ole – ikka teeb nii, nagu tema heaks arvab.

Ja tegelikult tuleb neid ka veidi mõista – müüjad kartsid, et kui kaup kätte jääb, siis suvel soojaga ei oleks selle tagasiviimine jälle Saaremaale kaubale küll hästi mõjunud. Seega saidki esimesed külastajad osta ainult väljareklaamitud lihatooteid ja kuivatatud lesta. Samasugune lugu juhtus ka leivatootjatega OÜ-st Karja Pagariäri.

Nemad olid küll tegelikult väga hästi ette valmistatud ja võtnud kaasa võimalikult suure valiku oma toodangust ning tulid väikese kaubaautoga, mis oli maast laeni maitsvat leiba-sepikut täis. Samas pidid aga ka nemad nentima, et kaupa oleks olnud võimalik veel rohkemgi müüa.
Saaremaa päevalt ei puudunud ka loterii. Võitudeks olid ehedad saaremaised tooted. Suurimat elevust tekitasid OÜ Karja Pagariäri poolt välja pandud suur lihaleib, suur kringel ja stritsel ning loomulikult peaauhind, milleks oli Arensburgi hotelli poolt kaheks ööks majutus luksussviidis.

Enamiku loteriivõite olidki välja pannud kohapeal kaubitsejad.
Esimest korda oli avatud restoran Ester. Paljud inimesed tulid õnnitlema Liiut ja Kristinat restorani avamise puhul lilledega. Sööjaid jätkus terve päeva jooksul tublisti – kohati pidi toidusabas seisma päris pikka aega.

Lõplikult sai otsa kohupiimapirukas, mis teenis kiidusõnu. Kahjuks otsustas aga üks pliit oma kangust näidata ja kohe esimesel päeval streikima hakata. Seetõttu said praetud räimesid menüüst valida ainult esimesed sööjad – teised pidid leppima teiste roogadega, mis maitsesid samuti väga hästi.

Korraldajad palusid omalt poolt tänada kõiki esinejaid ja kaubitsejaid, kes võtsid vaevaks Saaremaalt Stockholmi kohale sõita. Loodetavasti jäid nad reisiga rahule. Samuti aga suured tänud ka kõigile kohalikele inimestele, kes laupäeval Stockholmi Eesti Majja tulid.

Tiina Pintsaar
Eesti Päevaleht Stockholmis

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 80 korda, sh täna 1)